• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Lena Adelsohn Liljeroth får både ris och ros för årets kulturbudget. Foto: Scanpix

Blandade besked i årets kulturbudget

Uppdaterad
Publicerad

Utökad kulturverksamhet för 6-åringar, men en stillastående kulturbudget för regionerna som i praktiken kan bli en nedskärning. Det är två nyheter i årets kulturbudget.

I kulturbudgeten för 2013, som presenterades på morgonen, kan kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth visa upp en total budget på 6,8 miljarder. Mycket av innehållet är känt, däribland 80 miljoner kronor till Umeås kulturhuvudstadsår och ett anslag på 30 miljoner till ett Nobelpriscentrum i Stockholm.

En nyhet är att projektet Skapande skola, som låter skolelever arbeta med kultur, utvecklas till att även omfatta 6-åringar. Reformen, som beräknas kosta 17 miljoner kronor, har efterfrågats ute i landets kommuner.

”Äntligen”

– Äntligen, säger jag, det känns väldigt roligt. Ända sedan Skapande skola startades 2008 har jag fått frågan om varför inte förskoleklasser får vara med. Det blir en naturlig helhet om de är med, säger Daniel Eriksson, chef för kulturskolan i Örebro, till Sveriges Radios Kulturnytt.

Samtidigt får regeringen kritik för att uppräkningen av statliga kulturmedel till regionerna uteblir. Eftersom lönekostnaderna stiger kan det i praktiken leda till nedskärningar. Teaterförbundets ordförande Anna Carlson varnar för sämre villkor och kvalitet inom kulturella verksamheter.

– Den urholkning av anslagen som pågår år från år undergräver möjligheterna att upprätthålla kvaliteten och omfattningen av verksamheterna samtidigt som utrymmet för förnyelse och utveckling krymper, säger hon i ett pressmeddelande.

Kulturministern svarar

På en presskonferens i Sundsvall idag presenterades budgeten av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon fick också bemöta kritken, som utöver anslagen också handlat om kulturarvslyftet. Den satsningen är ett misslyckande, säger Gunilla Carlsson (S). Man måste ge den mer tid, svarar kulturministern.

– Det är absolut en lyckad satsning, men den har tagit längre tid att sjösätta än vi kanske trodde.

Själv vill Lena Adelsohn Liljeroth peka på Skapande skola, som är ett av hennes hjärteprojekt.

– Kulturen behöver ta mer plats i skolan. Vi har också sett väldigt positiva exempel runtom i landet på vad det kan betyda när elever möter professionella kulturskapare, säger hon.

Reportrar i inslaget är Anna Frey och Axel Ellung.

Fotograf i inslaget är Jan Ödling.

Klippning: Don Titelman. Grafik: Johan Åkerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer