Foto: TT

Bob Dylan nobbar Nobelprisceremonin

Uppdaterad
Publicerad

Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. Han uppges inte ha tid. ”Andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt”, skriver Svenska Akademien på sin hemsida.

Svenska Akademien fick beskedet på tisdagskvällen, genom ett personligt brev från litteraturpristagaren.

”Han förklarar att han inte kan göra sig ledig i december och fara till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Han önskar att han kunde ta emot priset personligen, men andra åtaganden gör det dessvärre omöjligt”, står det på Svenska Akademiens hemsida.

Samtidigt underströk Dylan att han känner sig oerhört hedrad av priset.

Ovanligt men inte exceptionellt

Svenska Akademin skriver att man respekterar Bob Dylans beslut och att man ser fram emot hans Nobelföreläsning – som han måste hålla inom sex månader räknat från den 10 december i år.

”Att en Nobelpristagare inte kan resa till Stockholm för att ta emot priset är ovanligt, men inte exceptionellt. Under senare tid har flera pristagare tackat nej till prisceremonin av olika skäl, som Doris Lessing, Harold Pinter och Elfriede Jelinek. Utmärkelsen är ändå deras, liksom den nu tillhör Bob Dylan.”

Svenska Akademien kommer att ge mer information den 18 november, men under kvällen berättade Per Wästberg, som är ordförande i Nobelkommittén, kort om sina känslor inför den uteblivna gästen.

–  Det är så klart tråkigt. Vi har varit en aning inställda på det, det är bara att finna sig. Men det är ju tråkigt. Man kan inte säga annat, säger han.

Inte förvånad

SVT:s kulturjournalist Ann Victorin är inte förvånad över beskedet från Dylan.

–Det är inte helt oväntat. Han är ganska obekväm i sådana situationer. Han skriver om det själv i sin självbiografi. Det är på scenen han gillar att kommunicera.

Ann Victorin tror att Svenska Akademien inte heller var särskilt förvånad över beskedet.

– De är vana. De har också diskuterat att det inte är säkert att att han kommer, men han får ju priset ändå, säger Ann Victorin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet