Agneta Pleijel – mottagare av Svenska Akademiens nordiska pris 2018. Foto: Claudio Bresciani/TT

Agneta Pleijel om läget inom Svenska Akademien: ”Krisartat”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt författaren Agneta Pleijel, som tilldelats Svenska Akademiens nordiska pris 2018, är den pågående krisen inom institutionen oroande.

– Det som sker nu är otroligt beklagligt och nästan obegripligt, men det hindrar inte att man hoppas att det ska komma någon sorts lösning till stånd, säger hon till Kulturnyheterna.

Agneta Pleijel tilldelas under onsdagkvällen Svenska Akademiens nordiska pris – en utmärkelse som går till en författare i något av de nordiska länderna som gjort ”betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden.”

Till Kulturnyheterna säger Agneta Pleijel att hon har en egen uppfattning i frågan kring händelserna som den senaste tiden skakat institutionen, men vill inte närmare gå in på det.

– Jag ska hålla ett anförande i kväll och vad jag än säger kommer att avläsas i ljuset av vad som sker inom Akademien. Och jag har min uppfattning, men jag tycker inte att jag kan säga någonting som inte kan missbrukas och jag har inte nerver att göra det nu före anförandet ikväll, säger hon, men fortsätter att kommentera situationen.

”Inger stark oro”

Enligt Agneta Pleijel är Svenska Akademien en viktig litterär institution – också då den historiskt sett har stått fri från olika typer av inflytanden och varit en självständig organisation.

– Det har ju blivit så av historiska skäl, framförallt för att Akademien fick uppdraget att dela ut Nobels litteraturpris och andra priser. Vi tycker alla att Akademien då varit väldigt central. Om det ska kunna fortsätta på det sättet, det vet vi inte, och det inger ju stark oro. Men nu är det ett tåg som går och man kan inte stoppa det, säger hon.

”Möjligt att Akademiens dagar är räknade”

Agneta Pleijel säger till Kulturnyheterna att Akademien är unik i Europa, och att hon oroas av att institutionens framtid nu kan vara hotad.

– Det är möjligt att Akademiens dagar nu är räknade, men det måste vi ju här i Sverige beklaga. Och jag kan ju tycka att botten nåddes när man började tillgripa personliga invektiv. Där framgick det ju hur krisartat det är.

Vad betyder det här priset för dig?

– Jag är väldigt glad för det. Och beslutet fattades före detta debacleutbröt i Akademien och jag tänker att agera som om det är så, för jag fick veta om priset i slutet av februari, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet