Wolf Erlbruch är i Sverige för pristagarveckan. Foto: TT/Noella Johansson

Almapristagaren Wolf Erlbruch i Sverige – ska träffa skolklasser

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 maj delas årets Almapris ut vid en ceremoni i konserthuset i Stockholm. Pristagaren, illustratören och författaren Wolf Erlbruch, är redan nu i Sverige för att möta både press och läsare. Kulturnyheterna pratade med den tyske författaren, både om det som väntar honom under veckan och om vad som inspirerar honom.

– Jag var aldrig särskilt intresserad av bokillustrationer, jag var intresserad av konst, berättar Erlbruch.

Enligt tradition ska vinnaren av Almapriset medverka under den så kallade ”pristagarveckan”. För Wolf Erlbruch väntar ett möte med skolklasser i Hjulsta i nordvästra Stockholm. Han ska också, bland annat, föreläsa på Kulturhuset i Stockholm och besöka Astrid Lindgrens barndomshem Näs i Vimmerby.

– Någon sa att jag borde prata med Vimmerby-borna. Men jag är inte van vid sånt, jag är inte kunglig. Vad ska jag säga?

LÄS MER: Wolf Elbruch får Almapriset

Juryn: ”Han gör viktiga livsfrågor tillgängliga”

Wolf Erlbruch är känd för att både använda humor och allvar i sina berättelser. Hans kanske mest kända bok, ”Det var det fräckaste!”, handlar om en mullvad som får en bajskorv på huvudet.

Samtidigt tar han också upp det både svåra och filosofiska, något som juryn uppmärksammade när han tilldelades priset, ”han gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar”. Till exempel handlar hans bok ”Anden, Döden och Tulpanen” om döden, ett ämne Wolf Erlbruch tror att barn måste få prata om. Själv såg han sin farfar ligga i sin kista när han var liten, en upplevelse som han beskriver som otrevlig men också intressant.  

– Det är korkat att skydda barn från det allvarliga. Om du pratar med barn, kanske i 5-6 årsåldern, så märker du att de gillar att prata om sånt som barnboksförläggare normalt inte tror att de vill prata om. De gillar allvarliga ämnen för det är vad som faktiskt är intressant.

Vet inte om det blir fler böcker

Enligt Wolf Erlbruch var han inte intresserad av bokillustrationer när han började teckna och måla, då var det konsten som stod i fokus. Konstintresset finns fortfarande kvar – i hans bilder döljer sig hyllningar till konstnärer, allt från Lucian Freud till de gamla mästarna.

– Många av mina böcker innehåller referenser till stor konst från 1600- och 1700-talet.

Det har gått några år sedan hans senaste bok kom. Han har arbetat med andra projekt vid sidan om böckerna och råkat ut för en allvarlig cykelolycka. Men han utesluter inte att det kan komma nya böcker.

– Jag har några små idéer. När det kommer till mig så är jag redo, men jag vill inte tvinga fram något.

Ser du fram emot prisceremonin?

– Det låter nästan lite märkligt med prinsessan och allt. Jag har aldrig varit med om något sånt förut, men jag ser fram emot det.

LÄS MER: Almapristagaren: ”Jag ska köpa byxor för pengarna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.