Björn Wiman om stöldanklagelserna mot Dylan: ”Det är ofantligt komiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I Gomorron Sveriges kulturpanel diskuterades Bob Dylans Nobelföreläsning efter att den offentliggjorts under förra veckan.

– Det är en jättefin föreläsning, sade Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman då.

Under torsdagen var Wiman tillbaka i Gomorron för att tala om de nya uppgifter som kommit fram, att talet har stora likheter med textanalyser av litterära verk från en amerikansk läxhjälpssajt.

Är du fortfarande lika nöjd med Dylans föreläsning?

– Det här som har framkommit nu är ofantligt komiskt. Det går inte att komma ifrån. Men det kanske inte förtar hela upplevelsen av att läsa föreläsningen, säger Björn Wiman:

– Jag vet inte om jag tycker att den var genial. Men den innehöll väldigt mycket intressant, bland annat när han lyfte fram betydelsen av just skolan och hans lärare som gav honom verktygen för hans vidare konstnärskap. Det fick ju ytterligare en ironisk dimension med den här läxhjälpssajten.

LÄS MER: Dylans Nobeltal – kopierat från läxhjälpssajt?

”Jag fick vatten på min kvarn”

Med i diskussionen var också Svenska dagbladets kulturskribent Erika Hallhagen, som var en av dem som gick ut och kritiserade talet.

– Jag är ett stort Dylan-fan och blev väldigt besviken över det skolarbete som jag hade framför mig. Jag fick lite vatten på min kvarn nu. Jag hävdade inte att det var plagiat men min känsla var att det var ett duktigt arbete för att tillfredsställa akademien, säger Erika Hallhagen och tillägger:

– Han har ju alltid snott. Så det är inte så förvånande. Men det är intressant hur han har gjort det. Han känns inte som en man som är särskilt digital.  

– Det är svårt att se Bob Dylan framför dator googlande på en läxhjälpssajt, säger Björn Wiman.

LÄS MER: Ingrid Elam: Bob Dylan hade stoppats i skolan

Sätter ljuset på organisationen

Wiman menar att det här också sätter ljuset på den här typen av händelser hanteras och att stjärnor som Bob Dylan har en hel stab runt sig.  

– Man kan tänka sig att någon i den här staben har varit inkopplad, säger Björn Wiman.

– Han har ju också använt det här som arbetsverktyg historiskt sett. Det är ju svårt att säga, det är bara spekulationer, men jag tror att han har författat det själv men med stöd från lite olika källor, säger Erika Hallhagen.

Men är det inte blinkning från Dylan, en protest mot etablissemanget?

– Det är väl det slutgiltiga beviset på värdet som han egentligen har tillmätt det här Nobelpriset.

Se hela diskussionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.