”En fantastisk bok”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka som romanförfattare efter några år som dramatiker. Ulrika Milles hyllar ”Jag ringer mina bröder”.

Jonas Hassen Khemiri slog igenom med buller och bång med ”Ett öga rött” år 2003. Under de senaste åren har han främst varit verksam som dramatiker. Nu kommer nya romanen ”Jag ringer mina bröder”, som utspelar sig i kölvattnet av självmordsdådet i Stockholm vintern 2010.

– Boken handlar om vad som händer med en människa som får majoritetens blickar på sig, som fråntas sin egen identitet och förlorar fotfästet. Vi i Sverige har en föreställning om att vi är förskonade från strukturell rasism, som är det boken handlar om, säger hon.

Boken kommer också att sättas upp som scenföreställning, något Ulrika Milles är glad för.

– Det är en fantastisk bok. Texten stöts fram som ljud, det är mobiltelefonsignaler, sirener och trafikljud. Man vill läsa högt. Jag blev väldigt glad när jag upptäckte att man kommer att få höra den också. Det är samhällskroppens puls som stiger ur den här lilla boken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer