”En Proust för vår tid”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund anser att årets nobelpristagare Patrick Modiano är unik. – Hans böcker talar med varandra, säger han.

Kulturnyheterna var på plats i börshuset i Stockholm och frågade ständige sekreterare Peter Englund hur akademien resonerat kring årets nobelpristagare. Han menar att Modianos verkslista, som består av ett 30-tal böcker, kan ses som ett verk.

– Ett stort verk. Han har skrivit ett 30-tal böcker men det fantastiska med honom är att hans böcker i någon mån talar med varandra, de är varandras ekon, och det gör honom unik. Han är en sorts Proust för vår tid, säger Peter Englund.

Litteraturpriset 2014

Komplicerat men ingen ångest

På frågan om det var lätt att enas svara han som han brukar.

– Det är alltid komplicerat men ångestfritt, det är mitt standardsvar. Men det är sant, för det är alltid bra författare vi väljer mellan.

Han säger att Patrick Modianos huvudteman är tid, minne, identitet och sökande.

– Det återvänder han till gång på gång på ett väldigt raffinerat sätt. Han har böcker som avspeglar varandra, där en episod i ett verk som kan gå en förbi sen dyker upp i en annan bok och broderas ut litegrann och en person kan dyka upp i en berättelse, för att sen dyka upp igen i ett annat verk.

”Klassisk Modiano”

Har man inte läst Patrick Modiano tidigare rekommenderar Peter Englund romanen Nätternas Gräs som kom ut på svenska 2013.

– Det är klassisk Modiano. En man står inför en slags förträngning, en minnesförlust, och ska försöka ta reda på 30 år senare, när han återvänder till samma plats, vad det var som hände.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litteraturpriset 2014

Mer i ämnet