Joakim Larsson, bror till Stieg Larsson Foto: SVT

Expo får ”en liten del”

Uppdaterad
Publicerad

Årets mest omtalade boksläpp spås bli en kassako för författare och förlag.

Hur stor del av intäkterna från nya Millennium-boken som i enighet med Stieg Larssons vilja går till tidningen Expo är oklart, enligt Joakim Larsson, bror till Stieg.

Stieg Larsson grundade stiftelsen och tidningen Expo 1995. Intäkter från den bästsäljande Millennium-trilogin har delvis gått till stiftelsen, men hur stor del av de totala intäkterna det rör sig om vet inte Joakim Larsson, bror till Stieg Larsson som tillsammans med sin pappa nu innehar rättigheterna till böckerna.

– Jag tjänar ingenting på det här. Vi kommer att skänka alla intäkter till Expo, säger Joakim Larsson i en intervju med SVT.

Millennium-uppföljare

”Får respektera olika åsikter”

Han möter pressen dagen innan den nya Millennium-boken ”Det som inte dödar oss” släpps för försäljning. Lanseringen av den nya boken, författad av David Lagercrantz, har väckt viss kritik.

I första skedet om huruvida det är etiskt rätt att fortsätta Stieg Larssons serie med en annan författare, och senare gällande hur förlaget Norstedts valt att hantera embargot kring boken – som hindrat många journalister från att läsa boken innan de intervjuat författaren.

– Tråkigt men man får ju respektera att folk har olika åsikter och att vi har valt att ge ut en fjärde Millennium-bok, säger Joakim Larsson.

”En väldigt liten del”

Det sägs att Stieg Larssons Millenium-trilogi hittills har dragit in fyra miljarder kronor.

Enligt Joakim Larsson har Expo fått 20 miljoner kronor. 

– Hittills. Det är en väldigt liten del, men vi har skänkt sammanlagt 50 miljoner kronor, säger han.

– Vi har gett dem vad de har begärt och de har inte begärt mer.

”Självklart ska de tjäna pengar”

På frågan om vad Joakim Larsson anser om att förlaget med en ny författare nu ska tjäna pengar på arvet efter Stieg Larssons verk svarar han:

– Det är självklart att de ska tjäna pengar, att ett förlag ska tjäna pengar på böcker. Det är inget märkvärdigt. Jag hoppas att de tjänar jättemycket pengar för då vågar de satsa på debutanter, på poesi och nya biografier. Alla pengar ett förlag tjänar går till nya böcker.

”Hade tänkt skriva fler böcker”

Under presskonferensen med David Lagercrantz berättade Norstedts förlagschef Eva Gedin att Stieg Larsson hade för avsikt att skriva fler böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

– Han hade tänkt skriva fler böcker, men det blev tyvärr inte så, säger Joakim Larsson, och berättar även att familjen Larsson inte har haft någon diskussion med David Lagercrantz om den nya bokens innehåll.

– Vi ville inte att David skulle imitera Stieg. Vi ville att han skulle ge av sig själv och hitta sin egen röst. Det har han gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Millennium-uppföljare

Mer i ämnet