Haruki Murakami är en av favoriterna inför årets Nobelpris i litteratur. Åtminstone enligt SVT:s litterära expertis. Foto: AP / Scanpix

”Go, Murakami, go!”

Uppdaterad
Publicerad

Haruki Murakami är ett återkommande Nobeltips bland SVT:s litteraturkännare. Men Joyce Carol Oates, Bob Dylan och Johan Jönson nämns också.

Gissningsleken är i full gång inför årets Nobelpris i litteratur. Bokförlag, läsare och vadslagningsbyråer spekulerar alla vilt. Vi vände oss direkt till några kloka och belästa individer i tv-huset och ställde två frågor.

1: Vem vill du ska tilldelas årets Nobelpris i litteratur?

Nobelpriset i litteratur 2012

2: Vem tror du kommer att få priset?

Ingrid Elam, litteraturkritiker

1: Anne Carson, för att hon har skapat en helt ny och egen genre: poesi, essä, roman i ett och för att hon är så bra.

2: Ngugi Wa Thiong'o. Jag vet inte varför, jag går på ren intuition.

Malin Jacobson Båth, programledare för Kulturnyheterna

1: Vill och vill, men det vore fint om den polske poeten Adam Zagajewski fick priset. Men det kommer sannolikt inte ske eftersom en annan poet knep det i fjol. Då tycker jag att det vore utmärkt om den amerikanska författaren Joyce Carol Oates kammade hem pengarna och äran, en kvinna med bredd, kredd och esprit. Men allra roligast vore kanske om den spanske prosaisten Enrique Vila-Matas fick det; en författare som jag har hört skriver fantastiska böcker.

2: Det är dags för en japan. Go, Murakami, go!

Marie Nyreröd, projektledare och producent för SVT:s Babel

1: Bob Dylan, då är det jag som är redaktionens mesta expert!

2: Adonis. Passar bra efter arabiska våren. Poeter två år i rad...? Ja, varför inte.

Per Sinding-Larsen, musikkritiker

1: Johan Jönson. För att citera honom själv; ”att tänka, extremt, prövande, produktivt eller överflödigt, har aldrig varit en svensk tradition, på gott och ont”. Johan Jönsson gör allt det där själv. På ett sätt som ingen annan. Det är värt mitt eget nobelpris.

2: Mo Yan eller Haruki Murakami. När vände Svenska akademien senast blicken mot öst?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet