Paul Frigyes. Foto: Lily Frigyes

Han skriver granskande bok om Jan Guillou

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Paul Frigyes skriver en granskande bok om en av Sveriges hårdaste granskare.

Boken kommer ut i januari, lagom till Jan Guillous 70-årsdag. Kulturnyheterna ringde upp författaren och journalisten Paul Frigyes och ställde några frågor.

Varför ville du skriva en bok om Jan Guillou?

Boken om Jan Guillou

– Jag var intresserad av mediefenomenet mer än personen och yrkesmannen. Framför allt Jan Guillous förmåga att i varje epok söka sig till de heta ämnena och göra spektakulära utspel.

Du ska beskriva hans relation till kultureliten. Hur ser den ut?

– Den är ett slags hatkärlek, fast mest hat. Det finns nog mer kärlek i det explicita hatet än man kanske kan tro. Han tycker nog att dom är lite snobbiga i det kulturella etablissemanget. Där finns en akademisk och lite försiktig prägel som är långt ifrån hans personlighet. Han är egentligen närmare folkparken än Svenska Akademien.

Ser han sig inte som kulturelit själv?

– Nej. Det förvånade mig hur stark den känslan av utanförskap är hos honom. Det är svårt att begripa.

Enligt pressmeddelandet kommer många föreställningar om Jan Guillou att ställas upp och ner. Vilka då?

– Jag vill inte gå in och avslöja bokens innehåll så det är svårt att svara på det. Jag hoppas kunna avslöja sanningen bakom både myter om och av honom. Ofta omges han av fullständigt motsägande åsikter i olika frågor där han har en position och motståndaren en annan. Jag har försökt reda ut vad som är sant och falskt i olika frågor. Ibland har han fel.

Vet han om att du skriver boken?

– Han har mycket vänligt låtit sig intervjuas. Han brukar vara öppen för medierna det var han nu också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boken om Jan Guillou

Mer i ämnet