Foto: Scanpix

Hanne Kjöller avfärdar Sveriges Radios kritik

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet svar till Daniel Velasco, Ekot och Ulla Svensson kommenterar journalisten och författaren Hanne Kjöller det öppna brev som Sveriges Radio skickat till henne.

Sveriges Radio skrev i förra veckan ett öppet brev till Hanne Kjöller och hennes förläggare Dorotea Bromberg i vilket de anklagade Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” för att innehålla ”sakfel och slarv”. En bok i vilken Hanne Kjöller riktar skarp kritik mot svenska journalister och deras trovärdighet.

Brevet undertecknades av Ekots chef Anne Lagercrantz och Lousie Welander, chef och utgivare för Sveriges Radios samhällsredaktion.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

”Boken handlar inte om faktafel”

I tre olika delar bemötte Hanne Kjöller under måndagen kritiken, i ett öppet svar som hon på kvällen fick publicerat hos Sveriges Radio.

I sin bok klagar Hanne Kjöller på flera olika delar av journalisten Daniel Velascos uppmärksammade dokumentär ”Den fastspända flickan”. I brevet från förra veckan får hon dock mothugg av Daniel Velasco. Något hon nu svarar på:

”[...] Min bok handlar inte om faktafel, utan om hur journalister väljer bort uppgifter som nyanserar och komplicerar en berättelse så att den värld man beskriver blir mer svart/vitt än den är. Jag har visat hur ditt program passar in i den förenklade mallen med skurk, offer och hjälte.”

”Opinionsjournalister har större frihet än en nyhetsjournalist”

Tidigare i samma brev beskriver Kjöller vad hon anser är skillnaden mellan opinionsjournalistik och nyhetsjournalistik, eftersom hon själv har kritiserats för att ägna sig åt att tolka och gissa i sina texter:

”Opinionsjournalister har större frihet än en nyhetsjournalist att tolka, tro och gissa. Men det är förstås viktigt att man är tydlig med när man gör det ena eller det andra. Och det är jag.”

I de två ytterligare svaren riktade till Ekot och Ulla Svensson (projektledare för radioprogrammet ”Ingen är vän med en fattig”) redogör Hanne Kjöller för varför hon har skrivit som hon gjort i sin bok , och motsätter sig på så vis kritiken om ”slarv och faktafel”.

Backar du inte en millimeter?

– Ett ord kunde ha varit bättre, och en halv mening kunde varit bättre om jag hade slängt in en bisats i den. Men jag står för att detta är min tolkning av Daniel Velascos verk, och står absolut för att Ekot och P1 har bruttit mot sin egen policy. De har inte hört båda parterna. De har varit ensidiga. De har inte kontrollerat domar. Utan de har bara agerat megafon, säger Hanne Kjöller.

Varför väljer du att nu bemöta kritiken?

– Uppgifterna som cirkulerar nu, där de säger att det är massor av faktafel i min bok – det börja bli ett självspelande piano. Det här visar hur oerhört lättkränkta journalister är – att de inte kan tar kritik. Jag tycker att det visar på ett problem. [...]

Hanne Kjöller tycker att diskussionerna kring hennes bok har tagit för stora proportioner.

– Jag förstår inte varför de bryr sig om att kommentera den så oerhört mycket – varför jag har varit så mycket i rampljuset de senaste dagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

Mer i ämnet