Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro, född i Japan, har tilldelats Nobelpriset i litteratur 2017. Det tillkännagav Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på torsdagen, inför en samlad världspress.

Det blir den brittiske författaren Kazou Ishiguro som tilldelas årets Nobelpris i litteratur år 2017.

En författare ”som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”, enligt Svenska Akademiens motivering, presenterat av ständiga sekreteraren Sara Danuis.

– Vi är otroligt glada och ganska chockade. Det är ett stort författarskap och han är fantasifull, säger Ishigurus svenska förläggare Sara Nyström till Kulturnyheterna.

Hon rekommenderar romanen ”Återstoden av dagen” som första bok för de som inte läst honom än.

– Hans författarskap står fullständigt i kulturens mitt, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles om Ishiguro.

LÄS MER: Kazuo Ishiguro: ”En ära som tar andan ur mig”

Som en blandning av Austen och Kafka

Ishiguro, född år 1954 i Nagasaki, Japan, kom till England år 1960, vid fem års ålder, tillsammans med sin familj. Han studerade filosofi och engelska vid Kents universitet och kreativt skrivande vid University of East Anglia.

Ishiguros roman ”Återstoden av dagen” blev en internationell bestseller. En bok han även vann det prestigefyllda Man Booker Prize för år 1989 – ett pris han också varit nominerad för fyra gånger.

– Han är lite grann som en blandning mellan Jane Austens sedekomedier och Franz Kafkas absurdism. Blandar man det här lite grann – inte mycket – har man Ishiguro i ett nötskal, säger Sara Danius till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Men när jag nu har sagt det så måste jag också säga att Ishiguro är en författare som skriver med stor integritet. Han tittar inte åt sidan utan har utvecklat ett eget estetiskt universum som samtidigt förnyar sig från bok till bok. Och det gör han med hjälp av genremässiga experiment.

”En melankolisk Downton Abbey”

”Återstoden av dagen” filmatiserades år 1993 av James Ivory. I filmen syns skådespelare så som Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Filmen nominerades till åtta Oscars, bland annat för bästa film.

– Ett melankoliskt och på många sätt vackert relationsdrama, där Anthony Hopkins och Emma Thompson spelade fram en oerhört välformulerad dialog. Som en melankolisk ”Downton Abbey”, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin om filmen.

Men även den dystopiska romanen ”Never Let me go” blev år 2010 film i regi av Mark Romanek.

LÄS MER: Sara Danius: Som en blandning mellan Kafka och Jane Austen

”Stillsam och tillbakadragen”

Rose-Marie Nielsen har översatt Kazuo Ishiguro till svenska. Det är den tredje Nobelpristagaren hon översätter.

– Jätteroligt, fantastiskt! Jag var övertygad om att han skulle tillhöra kandidaterna på lång sikt, så är han fortfarande så ung, han är inte 60 år fyllda än, säger Rose-Marie Nielsen till Kulturnyheterna.

– Kazuo Ishiguro är en stillsam och tillbakadragen person. Det präglar också hans författarskap. Han har ett väldigt finstämt sätt att skriva på och ett vackert språk. Jag vill framförallt rekommendera novellsamlingen Nocturnes. Han tar tid på sig mellan släppen och kommer hela tiden med någonting nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset

Mer i ämnet