Domkyrkan i Göteborg kallar till manifestation mot nazism samtidigt som NMR demonstrerar i staden. Foto: TT

Kyrkan protesterar med litteratur mot nazister

Publicerad

Nazister kommer att marschera genom Göteborg i samband med bokmässan.
Nu protesterar kyrkan genom att bjuda in flera författare till en manifestation mot nazism.

Lördagen den 30 september, när Bok- och bibliotek och två separatistiska litteraturmässor hålls i Göteborg, har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) beviljats tillstånd att demonstrera.

Judiska församlingen i Göteborg har tidigare uttryckt stark oro över demonstrationen, som kommer att passera nära synagogan.

Nu tar Domkyrkan i Göteborg initiativ till en kultur- och författarsamling mot nazismen. På lördagen har församlingen tillsammans med bland annat tidskriften Författaren, nätverket Kyrka mot rasism och Göteborgs interreligiösa råd, tagit initiativ till att bjuda in flera författare.

LÄS MER: Upprörda känslor i Judiska församlingen

Bland andra Henrik Arnstad, Mattias Gardell, Karolina Ramqvist och Maria Sveland kommer att medverka.

– I evangeliet, som står i centrum hos oss, står det att Jesus var en person som levde i öppenhet för andra människor. Det skiljer oss starkt från den nazistiska ideologin, som gör skillnad på människor. Den går inte ihop med vår kristna tro, säger Marie-Louise Bengtsson, komminister i Göteborgs domkyrka.

LÄS MER: Judisk högtid inte skäl att neka NMR demonstrationstillstånd

Manifestationen kommer att hållas på Domkyrkoplan och de närvarande författarna kommer att läsa antinazistiska texter från Sverige och världen.

– I en tid när etnicitet, kön, religion och andra skillnader mellan människor ursäktar hat och våld och utnyttjas för att bygga murar mot medmänniskor, känns det naturligt att Domkyrkan är med och manifesterar för människovärdet, medmänsklighet och yttrandefriheten, säger Marie-Louise Bengtsson.

LÄS MER: ”Sverige gjorde aldrig upp med nazismen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2017

Mer i ämnet