Visa alla (2)

Polisen: Judisk högtid är inte ett skäl att neka Nordiska motståndsrörelsen ett demonstrationstillstånd

Polisens beslut att låta öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrera nära synagogan i Göteborg under en av judendomens viktigaste högtidsdagar har blivit hårt kritiserat. Men Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, säger att det inte finns stöd i lagen för att förbjuda demonstrationen.
– Enligt regeringsformen har alla en demonstrationsrätt, en judisk högtid är inte ett skäl att neka demonstrationstillstånd.

Den sista september firar judar Jom Kippur, en av religionens viktigaste högtidsdagar. Samma dag väntas Nordiska motståndsrörelsen marschera i närheten av synagogan i Göteborg efter att polisen beviljat tillstånd för det. 

– Vi kan begränsa när det föreligger konkret fara för ordning, säkerhet och trafik, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

LÄS MER: Judisk oro över nazistdemonstration

Anne Ramberg, jurist och generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund säger att det är svårt att lagstifta på ett sätt som gör det möjligt att säga nej. Att ändra lagen så att polisen kan säga nej, samtidigt som man värnar om allas rätt att demonstrera, är komplicerat.

– Om man skulle hitta en lagstiftning som på något sätt kommer åt det här är risken för godtycke, för tillämpningssvårigheter väldigt stor. Vilka grupper är det då som inte kommer att få demonstrera där de önskar? Jag ifrågasätter starkt att polisen ska göra sådana överväganden. I en annan politisk kontext kan det få förödande konsekvenser, säger Anne Ramberg.

LÄS MER: Upprörda känslor i judiska församlingen i Göteborg

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet