• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Många skolor saknar bibliotek – trots lag

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att alla skolor enligt skollagen ska ha ett eget skolbibliotek, saknar fortfarande många skolor ett riktigt bibliotek.

Nu kritiseras Skolinspektionen, som beskylls för att vara alldeles för tandlös.

– Att inte skolbibliotek finns på alla skolor är väldigt märkligt, även om inte alla skolor varit tvungna att ha det förrän första juli 2011. Det är ju ändå mer än två år sedan, säger Allan Westerdahl, enhetschef vid Skolinspektionen i Linköping.

– Jag ser på det som att det är väldigt tragiskt för jag ser skolbiblioteket som en stor möjlighet till skolorna att utvecklas, säger Elin Lucassi vid Kungliga biblioteket.

SVT har besökt en skola i Marmorbyn, i Vingåkers kommun. Se besöket i tv-inslaget ovan.

I inslaget intervjuas även Erika Berglund, lärare på Marmorbyns skola, Stefan Westin (S), ordförande i Vingåkers barn- och utbildningsnämnd, samt bibliotekarien Karin Odelblad.

En länge artikel hittar du hos SVT Östnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer