Foto: TT

Nerudas död: Få tecken på mord

Uppdaterad
Publicerad

Det har inte hittats några klara bevis för att den chilenske poeten och Nobelpristagaren Pablo Neruda blev förgiftad. Beskedet lämnas i en preliminär rapport av spansk rättsmedicinsk expertis, som fått i uppdrag att undersöka Nerudas kvarlevor.

Vänstermannen Neruda dog 1973, strax efter militärkuppen som störtade Chiles demokratiskt valde president Salvador Allende. Officiellt dog Neruda av prostatacancer, men hans död har – liksom Allendes – varit omgiven av envisa rykten och misstankar.

Rättsmedicinare från universitetet i Murcia har letat efter proteiner i Nerudas kvarlevor som skulle kunna vara tecken på att han förgiftades. De fann två proteiner som kan förklaras av långt framskriden prostatacancer och ett tredje protein som det är svårt att dra slutsatser av; det skulle kunna förklaras av en infektion. Men undersökningen och analyserna av resultaten fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer