Stefan Jarls nya dokumentär om Henning Mankell

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan avslutade regissören Stefan Jarl en dokumentärfilm om Henning Mankell. De båda har känt varandra sedan sextiotalet och det var Mankell själv som frågade Stefan Jarl om han kunde göra ett filmporträtt. ”Homo Narrans” – den berättande människan, heter filmen.

Stefan Jarl och Henning Mankell talades vid senast förra veckan. De bestämde träff för att prata om den färdigställda filmen. Men så kom dödsbeskedet och de hann inte ses.

– Jag höll på och arbetade just då, så kom beskedet helt oväntat, så det är ren chock, säger Stefan Jarl till Kulturnyheterna.

Ett slags avsked

För en månad sedan avslutade han arbetet med filmen. En film som betecknas som ett slags avsked till hans publik, familj och omvärld, med insikter om livet, långt bortanför skrivandet. 

– Vi har känt varandra sedan 60-talet och han kontaktade mig och sa helt enkelt: ’Stefan, skulle du kunna göra mitt testamente?’ Och jag tänkte att ett testamente är ju ett juridiskt begrepp.

 – Men så sa han att ’jag vill prata med dig om vissa saker som haft betydelse i mitt liv, avgörande ögonblick, det som gjort mig till den jag är, min saga, min berättelse, mitt liv.’

– Han berättar om sin bakgrund, sin uppväxt, sitt arbete och sin förestående död, säger Stefan Jarl till Kulturnyheterna.

Hela Mankells historia

Filmen berättar hela Henning Mankells historia. Från livsavgörande ögonblick i barndomen till när han lämnar Sverige för Moçambique. 

– Men det är ingen biografi utan ett samtal med ett antal viktiga punkter som Henning själv ville förmedla för sin publik, för världen och för sina nära och kära. I korthet handlar det om insikter om vad livet är och vad det går ut på.

Stefan Jarl beskriver Mankell som en arbetshäst som skrev ständigt.

– Han var en arbetande och berättande människa. När jag frågade honom ’hur hinner du med allt?’ svarade han ’slutar man se på tv och inte bryr sig om så mycket skräp, så hinner man’.

Alla är berättare

”Homo Narrans” som är filmens titel betyder den berättande människan. En benämning Henning Mankel tyckte passar på alla.

– Han tyckte att Homo sapiens var en dålig titel på vad en människa var, säger Stefan Jarl. ’Det borde heta Homo narrans – den berättande människan”, sa han, och det precis det den här filmen ger uttryck för.

”Homo Narrans” kommer visas i SVT2 på onsdag kl. 22:10 samt på söndag kl. 19.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet