Svenska Akademiens högtidssammankomst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Stipendiat skapar bråk i Akademien

Publicerad

Svenska Akademien gav 60 000 kronor till en författare som vittnade till fördel för Jean-Claude Arnault i hovrätten. Till Kulturnyheterna säger ledamoten Per Wästberg att han inte känt till att författaren tilldelats medel, och att händelsen är ”unik” och ”olämplig”.

Svenska Akademien delar årligen ut pengar till författare och andra kulturskapare i form av priser och stipendier. Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat fick i slutet av förra året 16 kulturarbetare 60 000 kronor vardera av Akademien.

Pengarna kommer från Stina och Erik Lundbergs stiftelse.

En av de som förra året mottog pengar ur stiftelsen var en författare som vittnat på försvarets sida i hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Nu menar ledamoten Per Wästberg att han själv inte känt till att författaren tilldelats pengarna.

– För mig är det olämpligt. Det är för mig fortfarande ofattbart. Det var ju mängder av namn och vi hade stor brådska. Jag kommer ihåg samtliga andra namn, men jag kommer inte ihåg hur hennes namn kom upp. Det gick mig förbi, jag vet inte vem som föreslog det och ingen tycks veta det heller med klarhet, säger han till Kulturnyheterna.

Är det ovanligt att enskilda ledamöter inte känner till alla namn som tilldelas stipendier?

– Det är unikt. Jag har aldrig varit med om det under mina 22 år i Akademien, säger han.

I en kommentar till Dagens Nyheter säger den ständige sekreteraren Anders Olsson att han utgår att det finns en rimlig förklaring till att författaren tilldelades stipendiet. 

– Vi brukar inte motivera dessa stipendier, men jag utgår från att det finns en rimlig förklaring till just denna belöning. Det finns ingen kontrovers i Akademien om detta, skriver Anders Olsson i ett mejl till DN.

Kulturnyheterna söker Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer