Ulrika Milles: ”Politiken läcker in”

Publicerad

Det har diskuterats hejvilt kring årets Nobelpristagare och hans lojaliteter. Vår litteraturkritiker Ulrika Milles tycker att diskussionen är uppfriskande.

Vid sin första presskonferens på svensk mark fick årets Nobelpristagare Mo Yan svara på skarpa frågor om sina kopplingar till både Peking och Svenska akademien, något han inte tycktes särskilt bekväm med.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles menar att debatten kring pristagarens olika kopplingar säger något intressant om hur litteratur bedöms. Inte minst i prissammanhang.

– Det här visar mer än någonting att det finns ingen ren litterär värdering. Det kommer alltid in egna intressen, olika maktanspråk. Vem översätter riktigast, som det har gällt de senaste dagarna, eller vem har den riktiga tolkningen av budskapet i litteraturen? Det finns ingen ren oskuldsfull värdering. Politiken läcker in.

Är det en bra diskussion?

– Den är lite desillusionerande också. Samtidigt tycker jag att det är något friskt om man kan se att under värderingarna finns så mycket annat. Det är bra om det kommer upp på bordet.

Se hela kommentaren här ovanför!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet