Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kajsa Ravin är generaldirektör för Kulturrådet. Till höger i bild artisten Robert Wells. Foto: Henrik Montgomery/Stina Stjernkvist/TT

Bolag får statligt krisstöd trots miljontillgångar

Uppdaterad
Publicerad
Tidigare har kritik väckts mot att artister med stora tillgångar har fått bidrag från Konstnärsnämnden. Kulturrådet, som ansvarar för att dela ut den största delen av coronakrisstödet, har inte heller tagit hänsyn till hur stora tillgångar de sökande har när de beviljat stödet.

Regeringen meddelade i mars att kulturen tilldelas 500 miljoner i krisstöd. Den största delen av stödet, 370 miljoner, delas ut av Kulturrådet. Bland dem som beviljats störst stöd finns Fotografiska museet i Stockholm och produktionsbolaget Krall Entertainment som tilldelats 10 miljoner vardera.

Även flera artisters bolag har fått krisstöd. De beviljade stöden utgår inte ifrån vilket ekonomiskt behov de sökande har, utan beviljas utifrån hur stort inkomstbortfall de har haft i samband med coronapandemin. Det innebär att krisstöd har delats ut till flera artister som har bolag med miljontillgångar och som har gjort miljonvinster.

– Man kan söka för de intäkter man skulle ha haft, respektive om man haft merkostnader. Det har man rätt till även om man haft tidigare vinster i sitt bolag, säger Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet till Kulturnyheterna.

Konstnärsnämnden ändrade regler

Konstnärsnämnden, som ansvarat för utdelning av 70 miljoner av krisstödet, har mötts av kritik efter att de delat ut stöd till personer med miljoninkomster. Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden, sade under tisdagen att de kommer att ändra reglerna när ytterligare 20 miljoner i krisstöd går att söka efter sommaren.

”Pengar går till crewet”

Kulturnyheterna har sökt flera av artisterna som fått stöd från Kulturrådet utbetalat till sina bolag. Rapparen Petter tackar nej till intervju via sin pressperson och hänvisar till sitt Instagramkonto där han skriver:

”I vår och sommar hade 13 personer band och crew haft jobb och inkomster på min och andras turneér. De pengar som jag fått beviljade för inkomstbortfall går till dem. ”

Inget till teknikerna

Pianisten Robert Wells bolag fick ersättning för inställda och uppskjutna turnédatum. Han skriver i ett uttalande till Kulturnyheterna:

”Ansökan, som bifölls till en viss del av önskat belopp, gäller bl.a. turnéns marknadsföringskostnader under november 2019 till mars 2020 vilket vi nu delvis fått ersättning för.”

Wells noterar även att även om hans bolag fick täckning för en del av inkomstbortfallet gäller det samma inte den tekniska sidan av produktionen:

”Märkligt nog fick inte vår teknikleverantör någon som helst ersättning av deras egna ansökan vilket är anmärkningsvärt. Inte bara för vår turné utan över huvudtaget.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet