Rättighetsinnehavare ska börja skicka ut böter till fildelare. Foto: TT

Så ska filmbolagen jaga enskilda fildelare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska tv- och filmbolagen jaga enskilda fildelare. Det nya initiativet Spridningskollen identifierar misstänkta förövare genom en särskild programvara – och begär ersättning. De närmaste veckorna kan upp till ettusen personer få kravbrev på 2.000 kronor.

Initiativet startar med en informationskampanj för att upplysa om att det är olagligt att ladda ned upphovsrättsskyddat material. Sedan kommer Spridningskollen att börja skicka ut kravbrev till fildelare, både till de som sprider och laddar ned material.

Bakom Spridningskollen står inkassobolaget Gothia Inkasso, som sköter bevakningen av film- och tv-titlar för rättighetsinnehavarna Scanbox, Noble Entertainment, Atlantic och Crystalis Entertainment i Sverige. I dagsläget handlar det om sammanlagt 150 titlar.

Jakten på fildelare

Särskild programvara

För att hitta fildelarna använder sig Spridningskollen av en särskild programvara. Den identifierar IP-adresser som används för att sprida filmer och tv-serier samt tar reda på vilken internetleverantör som tillhandahåller IP-adressen. I nästa steg vänder sig Spridningskollen till domstol för att få internetleverantören att lämna ut personuppgifterna. Sedan skickar man brev med krav på ersättning – utan domstolsbeslut.

– Eftersom vi inte är en myndighet kan vi inte begära böter. Om vi får ett bestridande får ärendet drivas i domstol, säger Gordon Odenbark, vice vd för Gothia Inkasso.

Generellt sett handlar det om krav på 2.000 kronor till enskilda fildelare, men om någon ägnar sig åt fildelning i ”industriell skala”, kommer det att tas upp för diskussion med rättighetsinnehavarna.

– Ur ett internationellt perspektiv är 2.000 kronor en väldigt låg summa. Summan kommer säkert att höjas avsevärt efter vår utvärdering i höst.

Spridningskollen säger sig redan ha identifierat 500-1.000 fildelare, som kan vänta sig kravbrev de närmaste två–tre veckorna.

Liknande initiativ i Tyskland

Enligt Gordon Odenbark har liknande initiativ genomförts med gott resultat både i Finland och Tyskland.

– Vi har sett en väldigt stor nedgång, framför allt i Tyskland, och man ser att nedgången fortsätter.

Är ni säker på att det här initiativet är lagligt?

– Ja, absolut, vi känner oss väldigt trygga med det.

Belastar inte rättssystemet

Han får medhåll av Mårten Schultz, som är ordförande för Institutet för Juridik och Internet tillika professor i civilrätt vid Stockholms unversitet.

–Ja, såsom du beskriver det. Det är lagligt så länge man inte ägnar sig åt hackning utan använder de rättsliga verktyg som finns.

Mårten Schultz är positivt inställd till initiativet, så länge det används med omdöme. Spridningskollen bör vara någorlunda säker på att de kräver pengar av rätt personer och inte bara skickar kravbrev till alla hushåll.

– Jag kan tycka att det är positivt att man inte belastar rättssystemet och att skattebetalarna slipper betala. Om man har ett krav på någon ska man i första hand vända sig till den personen. Man ska inte stämma folk som är skyldiga pengar om de är redo att betala om man frågar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på fildelare

Mer i ämnet