Börshuset i Stockholm. Foto: TT

Bolagsverket vill minska utbetalningarna till Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

En av Svenska Akademiens stadiga inkomstkällor kommer från en årlig utbetalning från Bolagsverket på 13 miljoner. Nu träffas Akademien och Bolagsverket för att se över avtalet.

Post och inrikes tidningar, där kungörelser om till exempel bygglovsbeslut och konkurser publiceras, är en stadig inkomstkälla för Svenska Akademien sedan slutet av 1700-talet.

2007 slutade tidningen att komma ut på papper och Bolagsverket fick rätten att publicera kungörelserna till en kostnad av 13 miljoner kronor per år. Nu hoppas Bolagsverket kunna minska kostnaden. På torsdag ska Bolagsverket och Svenska Akademien mötas för att diskutera avtalet, skriver Dagens Nyheter.

Krisen i Svenska Akademien

– Naturligtvis är kostnaden något man alltid ska se över, det ligger i sakens natur att alla verksamheter vill ha ner kostnaden, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket, till Kulturnyheterna.

– Det har ju framförts en viss kritik mot att man på det här sättet finansierar Svenska Akademien. Vi vill ju inte gå in och diskutera vad akademin gör. Men avtalet måste man kunna diskutera om det är rimligt.

Är det främst på grund av kostnaden ni vill se över avtalet?

– Ja, det är det ju. Vad är det egentligen vi betalar för och hur ska kostnaden räknas fram?

Hade ni diskuterat det här innan skandalen kring Svenska Akademien?

– Vi har funderat över det tidigare, men vi har inte känt att det finns förutsättningar att ta diskussionen tidigare. Som myndighet vill man ju gärna ha sitt departement (näringsdepartementet) med på tåget och där har det tidigare inte funnits intresse att diskutera, säger Ulf Karnell.

SVT har tidigare rapporterat om att Bolagsverket planerat att se över avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet