Den svart-vita stumfilmen ”Raja Harischandra” av Dhundiraj Govind Phalke hade premiär i Bombay den 3 maj 1913. Filmen, som handlade om en rättfärdig indisk kung aldrig ljög, blev starten på vad som skulle bli en indisk mångmiljardindustri med kärlekhistorier, sång och dans som bärande inslag i filmerna. I ”Raja Harischandra” spelade endast män både mans- och kvinnorollerna, men sedan dess har utvecklingen gått framåt.
Hindi som huvudspråk
Filmindustrin med hindi som huvudspråk fick smeknamnet Bollywood först mot slutet av 1900-talet, som en referens till både Bombay och Hollywood. Till skillnad från den amerikanska filmindustrins namn är inte Bollywood en faktisk geografisk plats. Termen syftar på film från just Bombay, men hela den indiska filmindustrin brukar svepande kallas Bollywood.
Industrin väntas växa
I väst beskrivs Bollywoodfilm ofta som kitschig I fjol producerades nära 1.500 filmer på olika språk runt om i Indien, och industrin väntas växa från att omsätta motsvarande 13 miljarder kronor till drygt 23 miljarder kronor på fem år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Uppmärksammas i Cannes
I dag har filmen ”Bombay Talkies”, där fyra regissörer uppmärksammar 100-årsjubliéet i fyra kortfilmer, premiär i Indien. I den medverkar Bollywoodstjärnor som Nawazuddin Siddiqui, Rani Mukherji och Amitabh Bachchan och den sistnämnde agerar som sig själv. Filmen ska även visas på Cannes filmfestival senare i maj, där Indien är gästland, jubliéet till ära.