Om affären godkänns samlas makten över 28 dagstidningar i Bonnierhuset. Foto: Sofia Müller, TT / SVT

Jätteaffären klar: Bonnier köper Mittmedia

Uppdaterad
Publicerad

I december kom beskedet att Mittmedia är till salu. Sedan dess har det funnits flera intressenter – men nu står det klart att det blir giganten Bonnier som tillsammans med norska Amedia köper upp mediekoncernen.

Mediekoncernen Mittmedia, som driver 28 dagstidningar i Sverige, har den senaste tiden kämpat med stora ekonomiska problem. För att lösa krisen utannonserades en försäljning av företaget  i december, och två intressenter har sedan dess konkurrerat om köpet: Polaris, som ägs av norska Schibsted, och Bonnier News.

– Vi tror att ännu starkare fokus på lokalt innehåll och att komma ännu närmare och engagera läsarna är viktigt. Vi tror också på att nyttja den infrastruktur, resurser och möjligheter vi har inom Bonnier News och bistå tidningarna med resurser, säger Anders Eriksson, VD Bonnier News till Kulturnyheterna.

Planerade nedskärningar

Sedan i höstas ska Mittmedias ägare ha arbetat med en försäljning till Polaris, men Bonnier la ett sent bud i december och idag kom beskedet att det blir Bonnier som köper Mittmedia. Enligt tidningen Medievärlden planerar Bonnier att göra besparingar i form av nedskärningar inom administration och försäljning, men lovar att skydda den redaktionella styrkan.

-Vi behöver ju göra besparingar i verksamheten men vi vill värna den lokala journalistiken. Vi vill förbättra produkten över tid och inte tvärtom, säger Anders Eriksson, VD Bonnier News till Kulturnyheterna.

Konkurrensverket avgör

Bonnier har redan i dag en mycket stark ställning på mediemarknaden och kommer med köpet av Mittmedia bli än mer dominerande. Därför måste affären först godkännas av Konkurrensverket som ska titta på hur den påverkar ägarkoncentrationen. 

– I dagsläget går det inte att säga någonting eftersom det inte ens kommit in en komplett ansökan. När den väl kommer har vi 25 arbetsdagar på oss, och skulle affären visa sig komplicerad kan vi begära ytterligare tid innan beslut fattas, säger Konkurrensverkets pressekreterare Jimmy Dominius.

Under den processen har ska Bonnier ha lovat att bistå krisande Mittmedia med ekonomiska medel för att klara av de löpande kostnaderna.

Två stora mediekoncerner

Mittmedia är en av Sveriges största mediekoncerner, och äger förutom dagstidningar även flera sajter, tryckerier och kommersiella radiokanaler i mellersta Sverige. Köparen Bonnier news är ett eget mediebolag inom Bonnierkoncernen. Bolaget äger en mängd svenska och internationella dagstidningar, till exempel Dagens nyheter, Expressen och danska Børsen. Bonnier news äger även andra företag som bildbyrån Scanpix och bemanningsföretaget Marieberg Media. Amedia som också blir delägare i bolaget Mittmedia AB, är Norges största utgivare av lokal media.

Dessa tidningar ingår idag i Mittmedia:

  • Jämtland-Härjedalen:  Östersunds-Posten, Länstidningen Östersund, Tidningen Härjedalen.
  • Västernorrlands län: Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda
  • Gävleborgs län: Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Ljusnan, Ljusdals-Posten
  • Dalarna: Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Avesta Tidning, Dala-Demokraten
  • Västmanlands län: VLT (Vestmanlands läns tidning), Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning
  • Örebro län: NA (Nerikes Allehanda)
  • Stockholms län: Norrtelje Tidning, Nynäshamns Posten, LT (Länstidningen Södertälje)
  • I koncernen ingår även nio gratistidningar

Källa: Mittmedia.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.