• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Frankrikes kulturminister Franck Riester. Foto: Bertrand Guay & Dominique Bichon/TT

Nu inleds arbetet med att restaurera Notre-Dame

Uppdaterad
Publicerad

Katedralen Notre-Dame i Paris har eldhärjats svårt efter den brand som utbröt under måndagskvällen. Efter ett intensivt släckningsarbete konstaterades under tisdagen att branden var släckt. Nu inleds arbetet med att restaurera byggnaden.

Branden i det historiska landmärket Notre-Dame i Frankrikes huvudstad Paris har lett till omfattande skador. Stora delar av trätaket från 1100-talet totalförstördes och under måndagskvällen rasade också den 93 meter höga spiran.

Omfattande skador till trots, experter hyser stora förhoppningar om att kunna återställa katedralen och en rekonstruktionsplan är på gång, det rapporterar franska L'Echo. Under tisdagen hade Frankrikes kulturminister, Franck Riester, ett möte med experter och arkitekter i syfte att utreda hur man kan gå vidare.

I en intervju i fransk radio säger Franck Riester att huvudstrukturen är räddad men att den är fortsatt instabil vilket är en utmaning.

Exakt hur renoveringsarbetet ska gå till är ännu inte utrett, men att det kommer ta lång tid och att det kommer bli kostsamt, vet man redan nu. Miljardärer har donerat stora summor pengar, likväl som staden Paris, skriver Le Figaro.

Kan ge ny information om byggnaden

Enligt Erika Hedhammar, utredare vid Riksantikvarieämbetet, är första steget att se till att byggnaden är säker att gå in i. Därefter startar arbetet med att ta hand om eventuella skadade föremål.

– Man har ju räddat en hel del saker vad jag förstår och de kanske är blöta eller skadade och då får man ju ta hand om dem på ett bra sätt, och tidigt, så att de inte möglar eller skadas mer. Sedan kommer en fas där man får titta på vad som finns kvar i rasmassorna, säger Erika Hedhammar till Kulturnyheterna.

– Man kanske till och med hittar spår av hur man har byggt byggnaden eller sådant som har varit gömda bakom väggar som nu har fallit ner. Då kan det faktiskt komma fram mer information om byggnaden.

Taket är den stora utmaningen

Enligt insatsledaren på plats har byggnadens skal som är av sten klarat sig. Det är istället delarna av trä som är den stora utmaningen, bland annat taket med dess unika konstruktion i massiv ek som kallas ”skogen”.

Frankrikes president Emanuelle Macron lovade redan under måndagskvällen att katedralen kommer återställas.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen, för det är vad fransmännen förväntar sig, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.