Rosettfönstret på Notre-Dames norra sida ska ha klarat sig i branden. Foto: Francois Mori/Charles Platiau/Benoit Tessier/AP/Reuters

Så har det gått för Notre-Dames skatter efter svåra branden

Uppdaterad
Publicerad

Katedralen Notre-Dame är hemvist för massvis av gamla och värdefulla föremål. Många riskerar nu ha gått förlorade i branden. Under tisdagen kom dock Notre-Dames organist med glädjebeskedet att den ikoniska stora orgeln i katedralen har klarat sig: – Det är ett mirakel!, utbrister organisten Vincent Dubois för FranceInfo.

Brandmän och räddningspersonal har kämpat febrilt för att stoppa branden och för att rädda så många föremål som möjligt.

I en tweet tackar Paris borgmästare Anne Hidalgo brandmän, polis och annan räddningspersonal för att många viktiga föremål och verk räddats. Hon kallar insatsen för ”formidabel”. Även Frankrikes kulturminister skriver på Twitter att många föremål hann föras i säkerhet.

Bit av krona räddades

En stor del av föremålen inuti katedralen är statyer och målningar. Det råder fortfarande stor oklarhet kring hur stor del som har lyckats räddas undan branden.

Länge rådde osäkerhet kring ödet för den jättelika orgel som står i Notre-Dame, delar av orgeln härstammar från medeltiden. Under tisdagen säger Notre-Dame-organistern Vincent Dubois att orgeln ser ut att kunna räddas.

– Det är ett mirakel, säger han till FranceInfo, och tillägger:

– Det som behöver göras den närmaste tiden är att demontera instrumentet (orgeln) och bevara det tills taket och valvet har säkrats.

Den stora orgeln i Notre-Dame i Paris ser ut att vara räddad Foto: Wikimedia Commons

Två religiöst betydande föremål som ska ha räddats är en bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona, och ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX. Det rapporterar The Guardian.

I samband med att katedralen tidigare renoverades flyttades också flera statyer från toppen av taket. Flytten gjorde att de räddades undan lågorna.

Kända fönster kan ha klarat sig

Flera berömda glasfönster omger den gamla katedralen. Den franske journalisten Laurent Valdiguié skriver på Twitter att delar av Notre-Dames mest kända fönster, på katedralens norra sida, ser ut att ha klarat sig. Samtidigt kan rutorna på andra delar av katedralen ha förstörts i hettan.

Det råder också osäkerhet kring huruvida en känd skulptur av jungfru Maria och Jesus ska ha klarat sig i branden.

Flyttas till Louvren

Enligt Frankrikes kulturminister, Franck Riester, ska konstverken som evakuerats i branden flyttas till Louvren. Tavlor som var kvar inne i katedralen under branden kan ha fått rök- och vattenskador, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.