Brasiliens president Jair Bolsonaro har tidigare kallat stödet till filmer med hbtq-tema för ”bortkastade pengar”. Arkivbild. Foto: Eraldo Peres/TT

Brasilien återupptar stöd till hbtq-filmer

Uppdaterad
Publicerad

I augusti frös Brasilien finansieringen av ett 80-tal filmprojekt för att stoppa statliga pengar till filmer och tv-program med hbtq-tema. Nu har en brasiliansk domare på federal nivå beslutat att det statliga filmstödet ska återupptas, rapporterar Reuters.

”Yttrandefrihet, jämlikhet och rättigheten att inte diskrimineras förtjänar att beskyddas av en den juridiska makten”, skriver domaren Laura Carvalho i beslutet, enligt Reuters.

Det var Brasiliens minister med ansvar för medborgarskapsfrågor Osmar Terra som i augusti beordrade att finansieringen till 80 filmprojekt, varav ett fåtal med hbtq-tema, skulle dras in. Dessförinnan hade landets president Jair Bolsonaro kallat stödet till filmer med hbtq-tema för ”bortkastade pengar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.