Stora förväntningar från kulturlivet efter Lulas seger

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Lula da Silva kammat hem segern i det brasilianska presidentvalet så är förväntningarna höga hos kulturskaparna. 

Under sina fyra år vid makten har Jair Bolsonaro bland annat lagt ner kulturdepartementet, och drog in stödet till filmer och serier med hbtqi-tema. Det har också varit turbulens på kulturministerposten, och landet har hunnit beta av fem kulturministrar under Bolsonaros regeringstid.

Filmare vittnade om ett hårdnande klimat för landets kulturarbetare. Förväntningarna är därför stora på den tillträdande presidenten Lula da Silva, som under sitt segertal sa att ”kulturen ger näring åt vår själ”.

Vill ”ta kulturen tillbaka”

– Kulturen kommer att vara ett prioriterat område för Lula, han nämnde redan i början av sitt segertal att ”vi ska ta kulturen tillbaka”. Det pratas om att sångerskan Daniela Mercury kan bli kulturminister, blir hon kulturminister kommer det verkligen att satsas på kultur de kommande fyra åren i Brasilien, säger Dagens nyheters latinamerikakorrespondent Henrik Brandão Jönsson.

I klippet hör du Henrik Brandão Jönsson berätta mer om hur Lula kan komma att påverka kulturpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.