Sir Ian McKellen är en av de brittiska filmstjärnorna bakom insamlingen för att köpa JRR Tolkiens hem i Oxford Foto: TT

Brittiska filmstjärnor vill köpa Tolkien-hem

Uppdaterad
Publicerad

Sagan om ringen-stjärnorna Martin Freeman, John Rhys-Davies och Ian McKellen är några av de skådespelare, forskare och författare som dragit i gång en insamling för att köpa den brittiske fantasy-författaren JRR Tolkiens hem i Oxford.

Den kultförklarade författaren och universitetsläraren JRR Tolkien flyttade in på Northmoor Road i Oxford 1930 och bodde därefter i huset under 17 år tillsammans med sin familj, skriver Guardian.

Här skrev Tolkien såväl debuten Bilbo – En hobbits äventyr, en historia som började som en godnattsaga för författarens barn, som succéromanen Sagan om ringen, som blev hans stora genombrott.

De nuvarande ägarna vill nu sälja det rappade stenhuset, vilket fått Bilbo Baggins-skådespelaren Martin Freeman att tillsammans med bland andra Ian McKellen, som i Sagan om ringen-trilogin spelar trollkarlen Gandalf, att dra i gång insamlingen Project Northmoore för att köpa byggnaden – och förvandla den till ett Tolkien-center.

Planerar att bygga hobbit-hus

I ett filmklipp på projektets hemsida berättar de, tillsammans med bland andra artisten Annie Lennox och skådespelaren Derek Jacobi – vars inläsningar av Tolkiens verk är legendariska i Storbritannien – om sin vision för huset som en litterär samlingsplats för älskare av den brittiske författarens verk.

Initiativtagarna till insamlingen aviserar även att de, utöver att renovera byggnaden, planerar att bygga ett hobbit-hus i den stora trädgården, där hugade piprökare kan ta sig ett bloss.

Om tre månader läggs huset ut till försäljning om man inte lyckats samla in de 4,5 miljoner pund som krävs för att köpa det – vilket förvisso är en utmaning, enligt författaren Emma Golding, en av projektets grundare.

– Men tittar vi på Frodos och Sams resa från Vattnadal till Domedagsberget, som tog lika lång tid, känner vi att vi också kan klara det, säger hon till den brittiska tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.