Hundratusentals människor tar del av Chloé Shuterman och Nicole Falcianis liv. Närmare bestämt en halv miljon i månaden, på Instagram och bloggar.
Det slås fast under de första minuterna av SVT:s nya realityserie ”Chloé & Nicole”.
Två Stockholmstjejer, 16 och 17 år gamla. Offentliga sedan 11-årsåldern. De driver företag, tjänar pengar och har kalendrarna smockade med möten och förpliktelser.
Kritiseras
I serien följer tittarna Chloé och Nicoles vardag. Inte i skolan. Men på modefotograferingar, poledance-kurser och radiointervjuer.
De berättar om hur de ser på livet. Att de gjort sig förtjänta av varenda krona, måste träna för att äta med gott samvete och att feminismen i Sverige har gått för långt.
Serien har väckt kritik, gällande vilka signaler tonåringarna skickar till tittarna, och SVT har besvarat den.
– Vi har gjort en dokumentärserie och vi ville berätta om hur det är att ha bloggandet som yrke och att vara känd som ung. För många är det ett drömyrke och därmed finns ett stort allmänintresse. Det känns jättemärkligt om vi som Public service program inte skulle berätta om det, säger Klara Svensson som är exekutiv producent.
Typiska 90-talister
När etnologen Ida Hult tittar på programmet slås hon av att Chloé Shuterman och Nicole Falciani, bortsett från miljonpubliken och pengarna, är två ganska typiska 90-talister.
– Tittar man längre, och gör en kulturanalys, så upprepar de mantran om att de är varumärken och entreprenörer. Allt är en business. Det är väldigt tydligt. De är visserligen en extrem av det, men det är väldigt vanligt bland sena 80-talister och 90-talister att göra saker för sitt eget cv. Var och en paddlar sin egen kanot, för konkurrensen är extrem. Man måste nätverka och tänka på hur man hanterar sitt rykte i sociala medier, säger hon.
Typiskt för dagens unga vuxna är även en värdekonservatism, enligt Ida Hult.
Värderingsstudier visar att ungdomar generellt har blivit mer konservativa. Tryggt arbete, familj och ett hem är viktigt. ”Det lilla i livet” har stort värde.
– Rent krasst kan man säga att vi inte har sett så konventionella värderingar sedan 20-talisterna var unga. Det syns i serien. Framtiden hägrar i horisonten. De pratar om att de inte vill blogga hela livet. De kämpar på och bloggar för att de vill bli någonting. Vad det är uttalas aldrig, säger Ida Hult.
Konventionella värderingar
För trots att Chloé Shuterman och Nicole Falciani pratar mycket om kändisskap och framgång – exempel på självförverkligande, som enligt Ida Hult främst karakteriserar 70-talister och tidiga 80-talister – vill de gärna ha blommor på första dejten och funderar över vikten av stora bröst för bästa möjliga kvinnokropp.
”Jag fattar inte varför alla tjejer ska gnälla om att det är svårt att vara tjej. Jag gör ju vad fan jag vill, och det går ju asbra. Så vad är problemet? Det är väl bara att ta för sig?”, säger Nicole Falciani i programmet.
Enligt Ida Hult är tjejernas värderingar karaktäristiska för en postmodern generation.
– De pratar om sex och kärlek och att allt kändes tryggare när de skaffade pojkvän. De har väldigt konventionella uppfattningar om könsrollen, och om att vi värderas utifrån vår yta som kvinnor. ”Man ska förtjäna att äta”, och ”det blir tryggare med en pojkvän”, säger hon.
– Skälet till mer konventionella värderingar bland unga är en hård värld med stor konkurrens om jobben. Nicole och Chloé vet att de har privilegierade positioner, men att någon kan ta den. De är drillade att bygga en plattform för att nå fram till något lugnare.
”Ingenting jag bryr mig om”
Den unga, nyvuxna generationen är en samling individuella kollektivister, enligt Ida Hult. De värnar om sitt valda kollektiv – sin krets och sin familj, men inte så långt utanför det innersta.
”Det är väl klart att alla på sociala medier påverkar de som följer, men samtidigt, när det handlar om tonåringar är det fortfarande föräldrarnas ansvar. Ibland när man ser tjejer som är typ elva, tolv som är jättesminkade kan jag tycka att det är tråkigt, för att man är så liten. Men samtidigt är det inget som berör mig, för jag har ju inga egna barn. Så då är det ingenting som jag riktigt bryr mig om.” Säger Nicole Falciani i serien.
”Är minderåriga”
Chloé och Nicole är mest sannolikt säkra på vilken persona de väljer att visa upp i reality-programmet, tror hon. Frågan är om tittarna också förstår.
– Man kan fundera på SVT:s roll i det här. De här tjejerna har följare i sina egna kanaler ändå, men SVT kanske ska fundera på vad de vill stå för. Programmet är okommenterat. Det är ingen som perspektiverar vad som sägs. De är också minderåriga. Man kan fundera på skolplikt, åldergräns, gym och uteliv... Om de gör saker de inte får, säger Ida Hult.
Både Nicole Falcianis och Chloé Shutermans föräldrar har underrättats av SVT under inspelningsarbetet med serien. De känner igen sina barn, och har godkänt innehållet, enligt seriens exekutiva producent Klara Svensson.
Ida Hult tycker ändå det är värt att diskutera etik.
– SVT får fundera över vilka ideal man vill sända ut, säger hon.