Random Bastards. Foto: Erik by Erik

Cleo: ”Storspovsmånaden är helt på våra premisser”

Publicerad

I april återvänder Västerbottens landskapsdjur Storspoven till sina nordliga hemtrakter. Det firar musikkollektivet Random Bastards genom att släppa ett gäng nya låtar. Men deras egenpåhittade musikhögtid Storspovsmånaden är också ett sätt att praktisera och föra ut sin filosofi.
– Drömmen om yttre framgång är inte det viktigaste för oss. Det viktigaste är den inre resan, säger Cleo.

”Steker upp lite palt, tänder min spliff och funderar på life”, rappar Láilá J i låten NAWF – det första släppet under Storspovsmånaden. Hon är en av elva nya rappare som medverkar på låten med Random Bastards-medlemmarna Erk och Academics.

Norrland är halva Sverige

Hiphopkollektivet Random Bastards från Umeå har fått mer uppmärksamhet än någonsin under det senaste året, tack vare en av medlemmarnas stora solosuccé. Med EP:n Aqua Aura har Fricky både vunnit priser och blivit rikskändis.

– Vi skulle kunna tänka: Fan vad mycket hype vi har nu, nu ska vi leva upp till det och släppa det fetaste någonsin. Istället släpper vi en låt med unga, oetablerade artister – vissa kände inte ens vi själva till förut. Men det mäktiga med det är att de får den här platsen och vi får kommunicera ut deras världsbild. Norrland är halva Sverige, säger Random Bastards-medlemmen Nathalie ”Cleo” Missaoui om årets första Storspovslåt NAWF.

Viktigt med förebilder

Att kunna höra norrländsk hiphop i P3 och på stora festivaler har inte alltid varit en självklarhet, och Storspovsmånaden är till stor del en lokalpatriotisk satsning. Både genom att föra ut ett norrländskt perspektiv och för att skapa förebilder.

– Det finns ju människor över hela Sverige som gör hiphop, men sitter man helt själv i Sundsvall och inte har någon att identifiera sig med, då blir man ensam, säger Cleo.

Storspoven är en flyttfågel och Västerbottens landskapsdjur. Foto: Ann Gomér

Längtan att vara tillsammans

Cleo har varit en del av Random Bastards sedan tonåren. Men i takt med att de blivit äldre har flera av medlemmarna flyttat från hemstaden Umeå och musikkarriärerna har tagit olika riktningar. Storspovsmånaden som firas för andra året i rad föddes ur en längtan efter att få vara tillsammans och göra musik ihop igen under en längre tid.

– Strävan efter att bli störst och bäst och drömmen om att vara på toppen – det är inget fel att söka efter det, men i vårt kollektiv har vi inte det som främsta längtan. Snarare att kunna fortsätta skapa med glädje och vara kreativ så länge det går i livet, säger Cleo.

Kollektivet en stor trygghet

För Random Bastards är det just kollektivets gemenskap som är den magiska kraften. Speciellt nu, när strålkastarna riktats mot dem och det finns en förväntan om att leva upp till kritikerkärlek och topplisteplaceringar.

– Många av oss har fått känna på framgången och det är inte alltid det är så jävla nice ur det personliga perspektivet. En enorm prestationsångest kan infinna sig, säger Cleo och fortsätter:

– Då blir kollektivet en stor trygghet. När man själv inte har styrkan kanske någon annan har det. Är man på ett stort skivbolag blir man nog inte uppmuntrad att ta det lugnt på samma sätt.

Storspovsmånaden

Visa

29/3 Erk & Academics – NAWF (singel) 
5/4 Gonza Ra – Bäst (singel) 
12/4 Fridlyst – Bubbelplast (singel) 
19/4 ZEM – Mama Baba (singel) 
26/4 Alexander Juneblad – Journal III (singel)
3/5 Trainspotters ft Gonza Ra – Matlåten (singel)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer