Foto: TT/Felipe Dana

Clowner sätter skräck i USA

Uppdaterad
Publicerad

En PR-kampanj eller en tjuvstart på ett Halloween-skämt som gått över gränsen? Det är några av de potentiella förklaringar som internationella medier gett till att så många clowner på senaste tiden skådats på vitt skilda platser runt om i USA.

East Village, New York, en het augustieftermiddag.

Vi har förvillat oss på någon av gatorna runt Tompkins Square Park. För att inte begå New York-synden att stanna och orsaka stockning i fotgängartrafiken slinker vi in på en trång tvärgata. Gatan är tom undantaget en person i tio nummer för stora skor och säckiga byxor i ett färgglatt, harlekin-inspirerat rutmönster. Hennes ansikte är vitpudrat och prytt av en någorlunda diskret röd näsa.

En clown. En clown som röker en cigarett och pratar i telefon.

Jaha. Även personer som arbetar som underhållare och glädjespridare på ett barnsjukhus behöver eftermiddagsrast.

Gåtfullt och skrämmande

Några veckor efter New York-vistelsen uppenbarar sig en annan potentiell förklaring. En clown-epidemi håller nämligen på att sprida sig i USA.

Den första som fick syn på besynnerliga vitsminkade figurer med röda peruker var en pojke i utkanten av ett bostadsområde i Greenville i South Carolina. De två clownerna höll till i ett buskage och viskade något till pojken. ”De försökte lura med honom in ett hus” samtidigt som de pekade mot skogen berättar pojkens mamma för The Guardian

Världsmedier uppmärksammar clownerna

Pojken var ”patient zero”, den första att drabbas, i den nu pågående clown-invasionen som sätter skräck i många amerikaner. Sen dess har clowner dykt upp på vitt skilda platser, utan logiska förklaringar, och ett trettiotal personer har enligt BuzzFeed News gripits för clown-relaterade brott.

Clown-hysterin har omskrivits och analyserats i tidningar som The Telegraph och Business Insider för att nämna några. Ingen vet exakt varför så många clowner skådats på sista tiden eller vad det är clownerna vill säga.

PR för Pennywise

Nästa år kommer en ny filmatisering av Stephen Kings skräckklassiker ”Det” med svenska Bill Skarsgård i rollen som Pennywise – clownen som gett en hel generation clown-fobi.

Flera spekulerar nu om den amerikanska clown-invasionen är en ovanligt ambitiös PR-kampanj för kommande filmen, något som produktionsbolaget prompt förnekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.