Dagens Nyheter tar bort julrim efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter väljer att ta bort ett hårt kritiserat julrim om en 15-åring som sköts till döds i Malmö i november. ”Vi har lyssnat på kritiken och beslutat att ta bort det från våra digitala kanaler”, skriver tidningen och beklagar.

Dagens Nyheter skrev traditionsenligt för tidningen även i år rim om nyhetshändelser under året. Men ett rim väckte så pass mycket kritik att det nu har tagits bort.

Den 23 december uppmärksammade tidningen ett av årets mest omskrivna brott då en 15-åring i november sköts till döds i Malmö. Rimmet löd:

”Ett barn blev fött i Malmö stad, så var Guds välbehag. Han skulle just bli sexton år, men sköts med pistol igår.”

På sociala medier väckte rimmet stor kritik och kallades bland annat för cyniskt och osmakligt. Två dagar efter att inlägget publicerades valde DN att ta bort rimmet. SVT Nyheter har sökt tidningen som hänvisar till sitt nya inlägg på Instagram och på deras sajt:

Sedan flera år har DN en tradition under december med rimmade kommentarer till ofta allvarliga händelser och skeenden under året som gått. Ett av årets rim på Instagram har väckt kritik och upplevts som stötande och okänsligt. Vi har lyssnat på kritiken och beslutat att ta bort det från våra digitala kanaler. DN beklagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer