-Det viktigaste är ju inte i första hand vad Hongkong tycker, utan var regeringen i Peking står, säger sinologen Lars Ellström. Foto: SVT

Sinolog om Hongkong-annons: ”Aldrig sett det här tidigare”

Publicerad

Kinesiska myndigheters annons för Hongkong i Dagens nyheter möts av kritik från flera håll. Nu reagerar sinologen Lars Ellström på annonsens budskap.

– De vill påverka mediabilden av det som sker i Hongkong, säger han.

Helsidesannonsen i Dagens nyheter innehåller fem punkter som Hongkong vill betona och Lars Ellström reagerar särskilt på ett par av punkterna.

– De inleder annonsen med att säga att de helhjärtat stödjer principen om ”ett land – två system”. Och det är ju bra att Hongkong går ut och gör det, men det viktigaste är ju inte i första hand vad Hongkong tycker, utan var regeringen i Peking står, säger Lars Ellström.

”Frågan är vad regeringen i Peking tycker”

Hongkong är sedan 1997 en speciell administrativ region i Kina. Det innebär att regionen formellt ska få behålla sin marknadsekonomi och en hög grad av autonomi i ytterligare 50 år efter att Storbritannien överlämnade regionen till Kina.

– Regeringen i Peking har deklarerat att man betraktar den här överenskommelsen som ett historiskt dokument, säger Lars Ellström och fortsätter:

– Frågan är ju vad regeringen i Peking egentligen tycker om principen om ”ett land – två system”, de fäster ju inte längre någon vikt vid det som står i dokumentet.

”Helt ny information”

Lars Ellström reagerar också på punkten i annonsen om att regeringen har inlett en sektorsövergripande dialog för att diskutera meningsskiljaktigheter ”med hopp om försoning”. Den innehåller information som är helt ny enligt Lars Ellström.

– Vad är det för en dialog? Jag känner inte alls till den. Såvitt jag vet så har det inte rapporterats alls i media om det här tidigare, säger Lars Ellström.

Vill påverka mediebilden

Lars Ellström har inte sett Kina kommunicera via annonser i Sverige tidigare.

– Jag har aldrig sett det tidigare i den här formen. Däremot har ju den kinesiska ambassaden under lång tid ägnat sig åt att kritisera massmedier, författare och andra som är kritiska mot politiken som förs i Hongkong, säger Lars Ellström.

Annonsen är undertecknad Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong och Lars Ellström menar att det är uppenbart vad de vill uppnå.

– De vill påverka mediabilden av det som sker i Hongkong i en riktning som är mer fördelaktig för dem än nyhetsrapporteringen, säger Lars Ellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.