Foto: Laurie Sparham/AP/TT

Daniel Day-Lewis syr ihop karriären i Phantom Thread

Uppdaterad
Publicerad

På Oscarsgalan den 4:e mars har han chansen att ta hem sin fjärde statyett för bästa manliga huvudroll. Men fler blir det inte för Daniel Day-Lewis. Rollen som Reynolds Woodcock i Phantom Thread blir nämligen hans sista.

– Jag ska inte sluta med livet. Jag gillar att jobba hårt, men jag kommer utforska världen på ett annat sätt, säger han till Kulturnyheterna.

Daniel Day-Lewis har gjort sig känd som en av de senaste decenniernas mest ambitiöse och framgångsrike ”Method actor”. Listan över hans tillvägagångsätt för att förstå sina karaktärer på ett djupare sätt kan göras lång.

Några av de mer anmärkningsvärda sakerna är att han lärde sig flå djur och tillverka kanoter för sin roll i ”Den siste mohikanen”, och spenderade nästan hela inspelningen av ”Min vänstra fot” i rullstol.

Oscarsgalan 2018

Inför inspelningen av ”Phantom Thread” har han studerat hur en klänningsmakare arbetar.

– Jag fick fokusera på tre områden, det fanns inte tid att lära sig allt. Jag lärde mig drapering, att skissa och att sy. Det är jag som skissar i scenerna i filmen, säger han till kulturnyheterna.

Nominerad till sex Oscars

Phantom Thread utspelar sig i London på 1950-talet och följer Reynolds Woodcock, en berömd klänningsmakare som gör klänningar åt överklassen. Han faller handlöst för en servitris vid namn Alma, som han startar ett komplicerat förhållande med.

Det romantiska dramat har nominerats till sex Oscars, förutom Day-Lewis som bästa manliga huvudroll märks Bästa film och Bästa regi. Både Daniel Day-Lewis och hans skådespelarkollega Vicky Krieps upplever att arbetet med filmen fört med sig att de fått en djupare förståelse och beundran för modehantverket.

– Vissa klänningar vi fick se var helt otroliga. Det var omöjligt att göra en likadan. Klänningarnas essenser påminde om essensen i en dikt eller i en bok, säger Vicky.

– Hantverksarbetet som man inte ser är helt otroligt! Vi fick möjligheten att undersöka klänningars innandöme och det var helt makalöst, det var som att titta i en ferrarimotor, fyller Daniel Day-Lewis i.

Fem gånger Daniel Day-Lewis tog skådespelandet på högsta allvar:

Lärde sig prata tjeckiska – trots att rollen var på engelska

För sin roll som Tomas i ”Varats olidliga lätthet” lärde han sig tjeckiska för att på ett trovärdigt sätt kunna prata engelska med en tjeckisk brytning.

Spenderade två nätter i fängelse

För att kunna porträttera en felaktigt dömd man i filmen ”I faderns namn” låste Day-Lewis in sig i en fängelsecell i två nätter utan mat och vatten. Direkt efter fängelsevistelsen lät han flertalet poliser förhöra honom i nio timmar utan paus.

Tränade boxning – i tre år

Självklart behöver en skådespelare kunna boxas lite om rollen kräver det. Men som vanligt tog Day-Lewis förberedelserna till sin spets inför ”The Boxer”. Han övade boxning i närmare tre år, vilket är längre än en professionell boxare förbereder sig inför en match.

Bodde i en stuga utan sin familj

Under inspelningen av ”The Ballad of Jack and Rose” flyttade Day-Lewis ifrån sin familj för att komma bättre in i sin roll som Jack Slavin. Trots att filmen regisserades av hans fru Rebecca Miller.

Sms:ade som Lincoln

När han spelade presidenten Abraham Lincoln var han så inne i karaktären att han signerade sms med ”Yours, A.”. Det här var dock 2012, hade det varit tidigare i karriären hade han kanske skippat telefonen helt och börjat skriva brev istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2018

Mer i ämnet