Oscarsguiden: Här är alla nominerade till årets bästa film

Uppdaterad
Publicerad

Två brittiska krigsrullar, två debutanter, en mors hämnd, en kärlekshistoria över artgränserna, en kärlekshistoria i Italien, en hyllning till gammelmedia och en berättelse om en osympatisk klänningsdesigner. Någon av dessa nio filmer kommer att utses till bästa film under söndagsnattens Oscarsgala.

The shape of water

Guillermo del Toro har gjort flera filmer om monster. Den mest kända, och uppskattade, av dessa är Pans labyrint från 2006. I The shape of water förälskar sig en städare i en vattenvarelse som förvaras i det vetenskapslabb där hon jobbar.

Oscarsgalan 2018

Guillermo del Toro har stämts av pjäsförfattaren Paul Zindels son som menar att del Toro plagierat faderns pjäs Let me hear you whisper från 1969. Även Jean-Pierre Jeunet tycker sig ha sett misstänkta likheter mellan The shape of water och hans egen film Amélie från Montmartre.

I rollerna: Sally Hawkins, Michael Shannon och Octavia Spencer.

Darkest hour

En av två nominerade filmer som behandlar Storbritannien under andra världskriget. Premiärminister Winston Churchill ska under krigets tidiga skede avgöra om han ska förhandla med Adolf Hitler eller inte. Regissören Joe Wright har en fäbless för forna tider i allmänhet och Storbritannien i synnerhet och står även bakom Stolthet och fördom (filmen), Försoning och Anna Karenina.

I rollerna: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas och Ben Mendelsohn

Dunkirk

Christopher Nolan slog igenom på bred front med sina mörka Batmanfilmer, har besökt rymden i Interstellar och en sorts teknikbaserad drömvärld i Inception. I Dunkirk tar han sig an andra världskriget och de allierades väntan på att evakueras från franska Dunkerque, samtidigt som de tyska trupperna närmar sig. Filmen utspelar sig i tre olika tidslager – till havs, på land och i luften – med sparsam dialog och en illavarslande dov ton som går genom nästan hela filmen.

Svenske fotografen Hoyte Van Hoytema är nominerad i kategorin bästa foto för filmen.

I rollerna: Tom Hardy, Kenneth Branagh, Harry Styles och Cillian Murphy.

Phantom thread

Skådespelaren Daniel Day-Lewis har sagt att han pensionerar sig med denna roll som ett grinigt, krävande designergeni. Regissören Paul Thomas Anderson, som tidigare gjort bland annat Boogie nights, Magnolia och There will be blood har gjort en film befolkad enbart med osympatiska människor som älskar vackra klänningar i 50-talets London.

I rollerna: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps och Lesley Manville

Three billboards outside Ebbing, Missouri

En flicka har våldtagits och mördats på den amerikanska landsbygden. Hennes mamma är uppfylld av en molande ilska och frustration över att ingen straffats för brottet. För att sätta polisen på plats hyr hon tre reklamskyltar för att peka ut den lokala kårens inkompetens, vilket blir starten på en infekterad konflikt. Regissören Martin Mcdonagh har tidigare gjort bland annat In Bruges (2008)

I rollerna: Frances McDormand, Woody Harrelson och Sam Rockwell.

Get out

Jordan Peele, känd från humorduon Key and Peele, långfilmsdebuterar i en genre vi kan kalla samhällskommenterande skräckkomedi. Chris ska följa med sin flickvän Rose till landet för att träffa hennes familj. Rose försäkrar pojkvännen om att hennes vita överklassfamilj inte kommer ha några problem med att han är svart. Väl på plats blir det dock tydligt att något riktigt skumt och obehagligt är i görningen.

I rollerna: Daniel Kaluuya och Allison Williams.

The post

Steven Spielberg har gjort ett brandtal i filmform för yttrandefriheten i The post. Filmen är baserad på den sanna berättelsen om när tidningen Washington post hamnar i presidentens skottglugg, efter att ha gått vidare med konkurrenten New York Times avslöjanden om Vietnamkriget. En hyllning till gammelmedia i form av tryckpressar, rörpost och lådor med hemliga dokument.

I rollerna: Tom Hanks, Meryl Streep och Bob Odenkirk

Call me by your name

I en liten italiensk småstad har en flerspråkig, intellektuell amerikansk familj sitt sommarhus. När en av pappans studenter kommer dit för att agera assistent och inneboende uppstår en långsamt berättad kärlekshistoria mellan honom och tonårssonen i familjen. För regin står Luca Guadagnino som tidigare gjort A bigger spalsh och Kärlek på italienska

I rollerna: Timothée Chalamet och Armie Hammer

Lady bird

Christina, som bytt namn till Lady bird, går sista året i gymnasiet och är hjärtligt trött på det mesta: Tristessen, skolan, att inte vara cool och sin familj. Familjen har dåligt om pengar och hon drömmer om att flytta från småstaden eller i alla fall in i ett av de fina husen. Filmen kretsar främst kring relationen mellan Lady bird och hennes mamma.

Lady bird är den enda filmen regisserad av en kvinnlig regissör som är nominerad till bästa film. Skådespelaren Greta Gerwig långfilmsregidebuterar och har tidigare skrivit manus till Frances Ha.

I rollerna: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf och Timothée Chalamet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2018

Mer i ämnet