382 tjänster försvinner från Danmarks radio

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks radio blir 382 medarbetare fattigare. Det står nu klart efter onsdagens många uppsägningar, rapporterar danska facktidningen Journalisten.

Under onsdagsmorgonen gick telefonerna varma bland de anställda vid danska public service-bolaget Danmarks radio. Nästan var sjunde medarbetare ska nämligen ha förlorat jobbet.

Totalt försvinner 382 tjänster från Danmarks radio. 205 människor har blivit sparkade. Utöver det har 64 personer ingått avtal om frivillig uppsägning, 87 tjänster har omplacerats eller lagts ner på grund av tidsbegränsning och 26 chefspositioner har slopats.

– Det är en svår dag att ta sig igenom, säger en facklig förtroendeman vid DR till danska Journalisten.

Beredda vid telefonen

Redan från klockan åtta på morgonen uppmanades de anställda att sitta beredda vid telefonen för att ta emot ett potentiellt samtal om uppsägning. Och vid halv tio-tiden på förmiddagen ska alla uppsägningssamtal ha ringts. Det framgår enligt Journalisten av ett internt mail som skickades ut till alla på DR.

Under dagen väntar uppföljande samtal där en facklig representant ska vara närvarande. Först på eftermiddagen när de uppföljande samtalen avklarats kom besked om hur många medarbetare som sparkats och hur många som själva valt att gå.

Svårt utföra sitt jobb

Henrik Friis Vilmar som är facklig representant på DR är bekymrad, även om han är lättad över att det är färre som sparkats än de 400 som man först trodde.

– Det är fruktansvärt många människor. Det är lyckligtvis färre än vi först hade fruktat men det är alldeles för många människor som har förlorat sitt arbete på DR idag, säger han till Journalisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.