Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är inte mitt fokus, hör Danny om att vinna årets Melodifestival. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Danny vill inte vinna Melodifestivalen i år: ”Vill säga något vettigt”

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Danny Saucedo har inga planer på att vinna i år. Tvärtom vill han gärna sluta tvåa och låten kommer inte ens översatts till engelska.

– Jag kommer nog köra på svenska i Eurovision om det skulle bli så, säger han till SVT Nyheter.

Det brukar låta helt annorlunda när Danny Saucedo är med i Melodifestivalen. Vi har sett honom med låtar som ”In the club” och ”Amazing”. Båda gångerna slutade han tvåa – och båda gångerna med låtar som var som gjorda för att inte bara vinna Melodifestivalen utan också hela Eurovision.

Även i år är han storfavorit. Han väntas gå direkt till final på lördag. Och ska vi tro bettingbolagen så är han en av dem som gör upp om att vinna hela Melodifestivalen.

”Det är inte mitt fokus”

Men Danny Saucedo själv har inga sådana planer i år.

Vill du vinna i år?

– Nej, eller, det är inte mitt fokus. Om det slår han hos publiken och de tycker att jag ska representera Sverige så får det bli så. Men det har aldrig varit mitt mål, inte med det här, säger han.

Finns det en engelskspråkig version av låten om det skulle bli så?

– Nej, jag kommer nog köra den på svenska om det skulle bli så.

”Vill säga något vettigt”

Danny konstaterar att han gärna slutar tvåa. Men hans ovilja att vinna ska ändå inte ses som att han tar tävlingen med en klackspark. Tvärtom slet han hårt under genrepen på torsdagen för att få numret att stämma in i minsta detalj.

Låten kan kanske vid första åsynen verka lite komisk. Han sjunger om äppelpaj och macarena. Han sjunger ”dum” 24 gånger och ”dan” 32 gånger. Men den har för honom en betydligt djupare innebörd än vad du kanske tror när du lyssnar första gången.

Kan du beskriva vad det handlar om?

– Jag vill säga något vettigt. Jag försöker vara en smula självkritisk och samhällskritisk och fråga vad är det vi gör? Vi vet att vi borde ta tid för oss själva, meditera, gå och lägga oss och vara närvarande. Men det är ganska nice att vara dum i huvudet också. Det är kul att vara korkad. Det är kul att ge sig hän. Att vara medvetet lost stundvis, säger han.

Han fortsätter:

– På det stora hela blir det en balans mellan medvetenhet och omedvetenhet. En yin och en yang. Så länge man är medveten om vad man kanske borde göra så vet man vad man gör. Att man är medveten om dem båda i stället för att leva i en box.

Budskapet återspeglas i scenshowen

Och det budskap han vill få fram i texten återspeglar sig också i numret – det trots att även numret kan se komiskt ut vid första anblick. Inspirerad av musikvideon till Jamiroquais ”Virtual Insanity” så dansar Danny runt bland en massa flyttlådor. Men det blir mer logiskt när Danny förklarar.

– Vi börjar i en låda full med en massa lådor där alla invånarna är ganska stela. Där kommer jag in som en färgklick och försöker väcka folk att tänka utanför boxen.

Och mycket riktigt så lämnar de också boxen i slutet av numret och kommer ut till något annat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Danny berätta om sin låt och varför han sjunger om äppelpaj. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet