Den som reagerat starkast på Eikas tal är nog politikern Pia Kjærsgaard, som skriver ”Skäms, Jonas Eika” på Twitter. Foto: Johan Nilsson/TT, Henrik Montgomery/TT

Danska politiker reagerar på författarens utskällning av regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Flera danska politiker har reagerat på författaren Jonas Eikas tal som han höll efter att ha mottog Nordiska rådets litteraturpris under tisdagen. Utöver att säga att Danmark har ”statsrasism”, riktade Eika även skarp kritik mot både den danska regeringen, och övriga Nordens, hanterande av flyktingar.
”Skäms, Jonas Eika, skriver bland annat Folketingets vice talman Pia Kjærsgaard.

Under prisutdelningen satt bland annat statsministrarna för Sverige och Danmark bredvid varandra i publiken. Medan Stefan Löfven (S) applåderade lite försiktigt när talet var slut, satt Mette Frederiksen (S) helt still. Och ännu har ingen officiell reaktion kommit från den danska statsministern – men däremot från några andra danska politiker, rapporterar tidningen Politiken.

Den som reagerat starkast på Eikas tal är nog Pia Kjærsgaard, vice talman för Folketinget och tidigare partiledare för högerpopulistiska Dansk Folkeparti:

”Skäms, Jonas Eika. Missbruk av Nordiska rådet. Jag har också under åren upprepade gånger fått höra klander och politiserande från olika kulturpersonligheter mot min person från scenen efter mottagandet av ett pris. Pengarna vill man ha, men gott uppförande vet man inte vad det är. Fy!”, skriver Pia Kjærsgaard på Twitter.

Kallar Eika för ”författarclown”

En annan som reagerar, om än mycket mer försiktigt, är den socialdemokratiske livsmedelsministern Mogens Jensen. På Twitter gratulerar Jensen först Jonas Eika till priset men skriver sedan att han ”inte håller med om” Eikas kritik av hans parti och Danmark, men att han respekterar hans ”stora litterära kvalitet”.

Statsministerns partikamrat, socialdemokratiske Rasmus Stoklund, går dock till hårdare attack och kallar Eika för ”författarclown”.

”Pinsamt att den här prisbelönte författarclownen använder sitt tacktal till att anklaga statsministern för att vara rasist. Han hoppas få in en träff på Mette F, men lyckas bara devalvera begreppet och håna miljoner människor som har utsatts för rasism”, twittrar han.

En röst för de unga

Men enligt Uffe Elbaek, partiledare för oppositionella Alternativet, är Eika en röst för den unga generationen.

”Det finns tal. Och så finns det här talet (...) En välriktad mental spark. Politik direkt från hjärtat. Och hudlöst ärligt. Min generation har @carstenjensendk, de unga har Jonas Eika”, skriver Elbaek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer