Se prisökningen över tid – och därför går streamingpriserna upp. Foto: TT

Så mycket dyrare har det blivit att strömma film och serier

Uppdaterad
Publicerad

Strömningstjänsterna blir inte bara fler och fler. Många blir även dyrare och de största aktörerna ökar mest i pris. Något som beror på såväl nya krav från konsumenterna som att marknaden nått ett nytt stadium.

Det är inte bara i antal plattformarna för filmer och serier ökar. Ser man till de största aktörerna som varit verksamma sen 2013, Netflix, HBO, Viaplay och Cmore, så har kostnaden för ett basabonnemang ökat i snitt med 50%. Från 84kr i månaden till 126,50kr, det visar siffror som analysföretaget Mediavision tagit fram.

– Priserna ökar dels för att vi som konsumenter kräver nytt och mer välproducerat material. Men sen är det också så att marknaden börjar närma sig mättnad. Det blir svårare för aktörerna att skaffa sig kunder, marknadsföringen blir dyrare. Och då ökar de priserna, säger Marie Nilsson, vd för Mediavision.

Fler tjänster leder till kostnadsillusion

Allt fler skaffar sig också strömningstjänster. År 2013 hade 13% av hushållen i Sverige minst en av tjänsterna. Idag, efter en dramatisk ökning, ligger den siffran på 60%.

Och samma hushåll skaffar sig även fler tjänster. Den här övergången i hur vi konsumerar media menar Marie Nilsson bidrar till att fakturan känns ännu dyrare än vad den egentligen är.

– Du tänker inte på att du betalar mindre för din traditionella tv idag, eller att du bytt ut dina CD-köp till strömningsabonnemang. Det är en omvandling i hur vi fördelar våra pengar och när det kommer till streaming är det samma sak. Vilket får det att känns som det ökar mer än vad det totalt gjort, säger Marie Nilsson.

Netflix: “Vi ändrar priser för att återspegla investeringar”

Strömningstjänsten Netflix menar att prishöjningar är nödvändigt för att tillhandahålla en så bra tjänst som möjligt.

– Vi ändrar våra priser då och då för att återspegla de betydande investeringar vi har gjort i nya serier och filmer, samt förbättringar av vår produkt. Vi har producerat många fantastiska filmer och serier sedan vi kom till Sverige 2012, säger Netflix i en kommentar till Kulturnyheterna.

Nordic entertainment group, som äger Viaplay, menar att samma anledning ligger bakom.

– Vi arbetar ständigt med Viaplays utveckling, både plattformen och dess innehåll. Vi erbjuder idag betydligt fler serier och filmer jämfört med 2019 och är idag Nordens största producent av nordiska originalserier. Dessutom planerar vi att släppa ytterligare 70 originalproduktioner i år.

I klippet: Se grafik för prisökningen över tid och hör Marie Nilsson om varför priserna går upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.