Flera förändringar genomförs när det gäller hur röstningen visas i sändningen under årets Melodifestiival. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför syns inga telefonnummer i rutan under bidragen

Uppdaterad
Publicerad

Vill du rösta med telefonen under Melodifestivalen? Titta då noggrant under snabbreprisen! För första gången kommer i år inga telefonnummer visas i rutan medan bidragen pågår.

– Det är en modernisering av programmet, säger Anette Helenius, chef för Melodifestivalen 2020.

Flera förändringar genomförs när det gäller hur röstningen visas i sändningen under årets Melodifestiival.

För första gången kommer inga telefonnummer att visas i sändningen under den tid bidragen pågår. I stället kommer enbart en ny variant av det pulserande hjärtat visas.

Melodifestivalen 2020

– Det är en modernisering av programmet som följer tittarnas beteende. Vi har väldigt noggrann statistik om hur man telefonröstar respektive hjärtröstar. Tittare röstar i huvudsak med appen när låten spelas. När man röstar med telefon är man mer beräknande, rationell och logisk och vill hellre ha hört alla låtar innan man väljer att rösta. Nästan alla telefonröster kommer därför in under snabbreprisen. Då har vi valt att göra så under programmet också, säger Anette Helenius, chef för Melodifestivalen 2020.

Finns det inte en risk att tittarna inte hinner se telefonnumren?

– Jag hoppas inte det. Vi tror inte att det påverkar de röstmönster som redan har funnits utan att det förtydligar det. Vi kommer presentera telefonnumren väldigt tydligt i programmets början och under snabbrepriserna.

Pulserande hjärtat tillbaka

Samtidigt kommer i år en ny variant av det pulserande hjärtat synas i bild. Det gjordes om förra året. Då efter att det under flera år fått kritik för att avslöja för mycket om hur tittarna röstade och med det förstöra spänningen. Nu kommer hjärtat återigen börja pulsera som det gjorde tidigare år – men det ska ändå inte förstöra spänningen, enligt Helenius.

– Nej, det kommer det inte göra. Det som hjärtat visade för ett par år sedan var exakt antal röster som kom in just för stunden. Det vi har gjort nu är att vi istället visar vilken tittargrupp som för tillfället är den mest engagerade, säger hon.

Nytt sätt att presentera röster

Hjärtat kommer alltså pulsera i olika färger. Varje färg representerar olika åldersgrupper. Pulserar det kraftigt i grön färg så vet du att många barn som röstar. Pulserar det i stället kraftigt i orange färg är det människor som är 75 år eller äldre som röstar som mest.

När rösterna sedan redovisas i sändningen kommer de samtidigt för första gången redovisa hur många människor som röstat i stället för hur många röster som har kommit in.

Så tyder du rösthjärtat under Melodifestivalen 2020

Det pulserande hjärtat visas i vänstra hörnet under bidragen i Melodifestivalen.

Baserat på färgen kan du se vilken åldersgrupp som röstar mest. Så här tyder du färgerna:

Grön: 3-9 år

Turkos: 10-15 år

Blå: 16-29 år

Lila: 30-44 år

Rosa: 45-59 år

Röd: 60-74 år

Orange: 74+ år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet