Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Spel är sin egen kultur med en kulturhistoria och ett kulturarv, säger Per Strömbäck, verksamhetschef på Dataspelsbranschen. Foto: Henrik Norrsell

Dataspelsbranschen vill se spel i en svensk kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kulturkanon ska tas fram som en lista över landets mest värdefulla verk. En slags gemensam referensram som Dataspelsbranschen nu också vill ska innehålla spel.

– Det finns många anledningar till att spel borde ses som kultur, säger verksamhetschef Per Strömbäck.

I mars börjar arbetet med att ta fram en kulturkanon. Lars Trägårdh, professor i historia, har fått uppdraget att leda den kommitté som ska bestämma vilka kulturområden som ska ingå i en svensk kulturkanon.

– Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har föreslagit en kulturkanon och vi tycker spel ska ingå i den, säger Per Strömbäck.

Folk och kultur

Branschorganisationen Dataspelsbranschen har därför valt att lansera en egen spelkanon på kulturkonventet Folk och Kultur. Där uppmanar de svenskar att själva nominera spel som de tycker platsar i en kanon.

Ska överlämnas till kulturministern

Kraven är att spelet ska vara digitalt, svenskutvecklat och ”ha hög verkshöjd”.

– En jury väljer ut den slutliga listan och vi kommer lämna över den till kulturministern när det är klart, sen får vi se om hon vill använda den, säger Strömbäck.

Oavsett hoppas han att kulturministern kan inspireras av organisationens arbete.

Hör mer i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka spel som experterna tror kan vara med i en svensk kulturkanon. Foto: Starbreeze studios/Digital Illusions CE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och kultur

Mer i ämnet