Alla artister i deltävling fyra i Lidköping. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltävling fyra i Melodifestivalen – bidrag för bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det dags för andra chansen och helgens Melodifestival bjuder alltså på de sista nya låtarna för i år.

Dansband, country och någon sorts metalschlager hörs bland annat i deltävling fyra.

Pagan fury – Stormbringer

Pagan Fury Foto: Jonas Ekströmer/TT
Melodifestivalen 2019

Gruppen har anklagats för att ha ett alldeles för tätt samarbete med marknadsföringen av spelet Crusader kings II där flera av deras låtar hörs. Låten är den inte helt vanliga kombinationen av actionspelsinspirerade metalgitarrer och schlager.

Mia Stegmar (som går under artistnamnet Arven) har tidigare varit med i Melodifestivalen som ena halvan av duon Itchycoo (2004).

Anton Hagman – Känner dig

Anton Hagman Foto: Jonas Ekströmer/TT

För två år sedan ställde Anton Hagman upp i Melodifestivalen för första gången. Då tog han sig till final via andra chansen med Kiss you goodbye. Nu har gitarrpopen bytts ut mot något mer r’n’b-liknande med autotuneröstfilter.

Lisa Ajax – Torn

Lisa Ajax Foto: Jonas Ekströmer/TT

Veckans ballad står Lisa Ajax för. Den forna Idol-vinnaren deltar för tredje gången och har sänkt tempot i låten en hel del jämfört med tidigare år. Torn (på engelska då – söndersliten, inte en hög byggnad) är en ballad som passar Ajax röst och kanske kan ta henne längre än den sjundeplats som hittills varit hennes högsta placering.

Arvingarna – I do

Arvingarna Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arvingarna fyller på nostalgi- och dansbandskvoten i årets Melodifestival med I do. Förra året var en del dansbandsentusiaster inte helt nöjda med att genren kom att representeras av plojbandet Rolandz, de borde dock känna att deras kritik hörsammats i år.

Arvingarna tog sig till Eurovision 1993 med Eloise och har sedan dess varit med ytterligare tre gånger. I do är en klassisk rak dansbandslåt, om än ingen Eloise.

Bishara – On my own

Bishara Foto: Jonas Ekströmer/TT

En av årets yngsta deltagare är 16-åriga Bishara som gjort sig känd genom att sjunga covers på Instagram. On my own påminner om en ung (yngre?) Justin Bieber, som ju slog igenom på Youtube innan han blev upplockad av musiketablisemanget. Texten är, som ofta med väldigt unga artister, vuxnare än sin artist, men resultatet är en hjärta-smärta-poplåt som kan hitta sin publik.

Ann-Louise Hanson – Kärleken finns kvar

Ann-Louise Hanson Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ann-Louise Hanson har varit med i Melodifestivalen ungefär tusen (11) gånger. 1963, första gången, och 1967 var hon dessutom med dubbelt upp. Årets bidrag handlar om när en vän går bort och Ann-Louise Hanson har berättat att den handlar om Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort i april 2018. Ann-Louise Hansson lärde känna Lill-Babs i tonåren. Låten är en sorgsen countryballad.

John Lundvik – Too late for love

John Lundvik Foto: Jonas Ekströmer/TT

Too late for love är lite snabbare än förra årets Lundvik-låt It’s my turn och innehåller gospelinslag, men kärnan ligger fortfarande i balladen. Förra året gick han direkt final och slutade på en tredjeplats, efter Benjamin Ingrosso och Felix Sandman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet