Den heliga familjen: Vanna Rosenberg Synnerholm

Uppdaterad
Publicerad

På julafton 1965 publicerade Dagens Nyheter ”Den heliga familjen”, en artikel som var ett frontalangrepp på familjen som institution.

Skådespelaren Vanna Rosenberg Synnerholm har läst artikeln och tycker att Barbro Backberger är skrämmande aktuellt även idag – 45 år efter hon angrepp Den Heliga Familjen.

1. Det är alltför sällan en text rymmer en sådan kraftfull argumentation, övertygelse, vrede och saklighet som gör att man som läsare tycker sig få allt och lite till till beskådan. Ändå, är det relativt ofta en text som denna, när den dyker upp nyss skriven, nypublicerad om den rymmer just ovanstående övertygelse väcker visst uppseende, väcker vackert.

2. Jag lever själv i denna typ av ”Gruppbildning i ett visst socialt system” i en heterosexuell familj, sprungen ur ett skilsmässornas förlovade föräldraland. Och det finns något man skulle våga som fira som ett litet men ändå framsteg idag – är att individualismen, vår tids varande, ändå hoppas jag har skapat ett större antal individer som granskar sig själva och sin omvärld. Som letar ”Backbergerfel”.

Som är än mer terapeutiserade, och kanske därför än mer sena till eventuellt giftemål och förhoppningsvis alltmer snabba till korrigering till Barbro B´s och samhällets fördel, för all del.

3. Det är ett välformulerat angrepp som inom få årtiondens korta spann

är i stort så skrämmande aktuellt nu som då. Och den eventuella förvåning, över att inte mer skett på 45 år, över att inte mer har förändrats, över att kärnfamiljerna står och stampar av sig vit snö i fin – farstun medan andra konstellationer trots någon slags

formulerad(i viss mån upphottad) inbjudan till kalas ändå får vänta

till andra sittningen. Den eventuella förvåningen förvånar mig alltid

mest och skrämmer som likadant. Vilket gäller alla människans

återkommande, för-mallade levnadsmönster och mönsterklasser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.