Foto: Emma Larsson

200 bilder skildrar vardagslivet i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Under en vecka i maj 2019 vände tusen fotografer i Norden sina kameror mot den nordiska invånarens vardag. Drygt 200 bilder valdes ut och tillsammans utgör de fotoboken Livet i Norden. Nu ställs ett sextiotal av bilderna ut på Fotografiska i Stockholm.

Över tusen yrkesfotografer i Norden fick i uppdrag att skildra vardagslivet i Norden. En del fick ta sina kameror och åka till platser som Färöarna eller Svalbard, men de flesta fotograferade i sin egen närmiljö. Det är bokförlaget Max Ström och stiftelsen Expressions of humankind som ligger bakom projektet.

– Det vi ville göra var att skapa en motvikt till den gängse medierapporteringen. Ett projekt som fokuserar på vardagsliv och inte ond, bråd och död, utan vardagsslit och vardagslycka, säger Jeppe Wikström, på Max Ström.

Vardagslivet i fokus

Drygt 200 bilder valdes ut av en internationell jury och bildar tillsammans fotoboken Livet i Norden på svenska. Den ges ut på alla de nordiska nationella språken och på engelska. Något som är ett genomgående tema för bilderna är tillit, enligt Jeppe Wikström.

– Det roligaste med den här boken är om den kan fungera som en upptäcktsresa i vårt norden, där man både kan överraskas och känna igen sig, säger han.

Fotografen Elisabeth Ubbes bild är ett ögonblick efter en hemförlossning i Vallentuna. Hon missade förlossningen precis, men tog tillfället i akt och knäppte en bild på när barnmorskan tillsammans med den nyförlösta mamman väger barnet.

– Det finns ju mycket mer runt en förlossning än själva framfödandet. Det är också en berättelse, säger Elisabeth Ubbe.

Inte perfekt

Vad tror du är så lockande med människors vardagsliv?

– Alla människor formas av bilder, filmer och media. När man som bildjournalist fångar en vardag är det inte den perfekta bilden. Projektet har en möjlighet att göra bilden av vårt liv större än populärkultur, säger Elisabeth Ubbe.

Fotoutställningen kommer att turnera runt i Norden och först ut är Fotografiska i Stockholm. I dag (måndag) ställs även en del av bilderna även ut i Riksdagshuset med anledning att Nordiska rådet sammanträder i Stockholm. Utställningen på Fotografiska pågår fram till mars 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.