Dennis Dahlqvist, konst- och modekritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Dennis Dahlqvist om Arkdes framtid

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kulturministern nu kommit på bättre tankar när det gäller sammanslagning av Arkdes och Moderna museet är det alldeles för tidigt att ropa hej, enligt Kulturnyheternas konst- och designkritiker Dennis Dahlqvist.

I en ny utredning som i dag presenterades på kulturdepartementet föreslås att Arkdes ombildas till ”Myndigheten för gestaltad livsmiljö”. Ett förslag som i praktiken innebär att institutionen i sin nuvarande form – med utställningar och samlingar – försvinner och att Moderna Museet tar över deras lokaler.

En motsägelsefull utredning

Christer Larssons nya utredning ”Gestaltad livsmiljö” är med andra ord rätt motsägelsefull.

Samtidigt som utredningen vill lyfta fram arkitektur och design – eftersom man äntligen förstått att dessa genrer är kraftfulla verktyg för att skapa ett mer demokratiskt och hållbart samhälle – vill man alltså lägga ner en verksamhet som skulle kunna spela en central roll i framtiden.

”Inte särskilt smart”

Att ansvaret för samlingarna flyttas till Nationalmuseum känns helt logiskt. Den nya myndigheten ska ju först och främst fungera som ett slags verktyg för en ny, visionär politik på området – vilket verkligen behövs.

Att lägga ner utställningsverksamheten är däremot inte särskilt smart eftersom man då förlorar en viktig pedagogisk plattform där man skulle kunna gestalta och förklara de nya visionerna för en bredare allmänhet – precis som modernisterna gjorde på Stockholmsutställningen 1930.

Arkdes skulle dessutom kunna fungera som ett forum för debatter och diskussioner om hur vi ska bo och leva i framtiden – något som är viktigt för att garantera en demokratisk utveckling på området. Det borde till och med en demokratiminister förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.