Foto: Jesscia Gow/TT

Omåttligt populär och kritiserad – det här var Einár

Uppdaterad
Publicerad

Nils Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár, är död. Han blev 19 år gammal.

Einár föddes 2002 och växte upp i Enskededalen söder om Stockholm. Han kom i kontakt med hiphopen redan som barn och började rappa tidigt. Hans genombrott kom när han som sextonåring släppte låten Katten i trakten 2019. Senare samma år släppte han debutalbumet Första klass och blev en Sveriges mest populära rappare med miljontals spelningar på Spotify. 2019 var han den mest spelade artisten alla kategorier på Spotify i Sverige.

Han vann flera stora musikpriser bland annat P3 Guld-priset för Årets låt 2019 och Årets hiphop och Årets nykomling på Grammisgalan 2020.

Dödsskjutningen av Einár

Gjorde flera samarbeten

Einár gjorde flera samarbeten med andra artister under sin karriär, bland annat låten Gamora tillsammans med Hov1 som kom tidigare i år. Han har också samarbetat med popartisten Danny Saucedo och med sin stora förebild Sebastian Stakset som tidigare var medlem i hiphop-gruppen Kartellen. De gjorde låten Mamma förlåt tillsammans där de ber om förlåtelse för all oro de har orsakat sina mödrar.

– Jag har haft problem i livet som fått mamma att må dåligt eller må stressat. Så det passade in. Jag tyckte att det var en bra låt och så körde vi bara, sade Einár tidigare till Kulturnyheterna.

Ville uppmärksamma problem i förorten

Flera av hans låttexter handlar om vapen, våld och droger. Han har fått kritik för att förhärliga kriminalitet och var en av de artister som tagits upp i debatten om den svenska gangsterrappen. Einár själv sade i en intervju i Aftonbladet att hans texter var ett sätt att uppmärksamma de problem som unga i förorten drabbas av.

Einár berättade också intervjuer om sin stökiga bakgrund och att han bott på HVB-hem. Han har dömts för bland annat ringa narkotikabrott och misshandel – och levde under perioder under hot. Flera personer dömdes tidigare i år för att ha varit delaktiga i en kidnappning av honom 2020.

Under 2020 släppte han två album, Welcome to Sweden och Unge med extra energi. Han släppte sin sista singel, Fast här i trakten, i oktober i år.

Einár sköts till döds i ett bostadsområde i Hammarby sjöstad i södra Stockholm under torsdagskvällen. Han blev 19 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet