Det leende lejonet på Gripsholm

Uppdaterad
Publicerad

Det står ett skelögt lejon på Gripsholms slott. En uppstoppad symbol för kungen och makten. Men vad var det egentligen som hände för över tvåhundra år sedan? Varför blev det som skulle leda till stolthet istället något som lockar till skratt? 

Det är sjuttonhundratal och Sverige krigar för fullt runt om i Europa. Turkarna har tröttnat på Karl den tolfte och skickat hem honom men stormaktsdrömmarna släpper inte taget och på Julius Kronbergs kungaporträtt i olja står ett rytande lejon.

Redan på elvahundratalet ställde lejonen upp sig i profil på Rikard Lejonhjärtas vapensköld. Englands kung stärkte sin image med djurens konung – men den stora katten var också en symbol för Lejonet av Juda, det vill säga Jesus – och när Sverige kristnades landskap för landskap så lunkade lejonet liksom med i korstågen. Som en oslagbar kombination av tro och makt!

Älskade fiasko

De heraldiska lejonen hade förökat sig och tog plats på statsvapen i otaliga länder världen över. På sköldar, flaggor och fasader stod dom i siluett med gapande käftar, spretande klor och utsträckta röda tungor.

Det är som sagt sjuttonhundratal i Norden. På något sätt har en lejonhud hamnat i händerna på svenska Hovet. Det pratas om en gåva från ståthållaren i Alger – men ingen vet säkert. Någon får hur som helst en genial idé och en konservator ges i uppdrag att skapa ett lejon som ska slå alla andra. En maktens symbol. Skräckinjagande – men också något att elda den egna självkänslan med. Få hybrisens hetta att stegras! Ett heraldiskt vapen i 3D! 

Men vad hände?

Lejonet på Gripsholm må ha en hyfsad kropp i profil – men står man rakt framför det så kommer man ofelbart att tänka på Toker i Disneys Snövit-film.  Det var inte så lätt för en konservator som tidigare mest stoppat upp bävrar och uttrar. Ingen jäkel hade väl sett ett levande lejon i Mälardalens skogar runt Gripsholms Slott. Men istället för fasa skänker lejonet ohejdad glädje och kärlek åt alla som möter hans blick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älskade fiasko

Mer i ämnet