Inför nypremiären av Lejonnkungen har 30.000 personer skrivit under ett upprop där de anklagar Disney för kolonialism. Foto: Disney/Imdb

Disney anklagas för kolonialism för Hakuna Matata

Uppdaterad
Publicerad

Lejonkungens mest kända fras, Hakuna matata, varumärkesskyddades av Disney 2003. Inför nypremiären av filmen har 30.000 personer skrivit under ett upprop där de anklagar företagets tilltag för kolonialism.

Frasen Hakuna matata, som är swahili för ”inga bekymmer”, gjordes världskänd i samband med att Disney-filmen Lejonkungen hade premiär 1994. Samma år ansökte företaget om varumärkesskydd för frasen, vilket godkändes 2003. Inför 2019 års nypremiär av filmklassikern har dock kritiska röster höjts, som menar att varumärkesregistreringen är att likna vid kolonialism. Det rapporterar Dagens nyheter.

Ett upprop har startats av den Zimbabwe-födda Shelton Mpala, och hittills har 30.000 personer skrivit under.

”Anslut er och säg NEJ till Disney och andra koncerner eller enskilda som försöker varumärkesskydda språk, termer eller fraser som de inte skapat. Jag liknar detta vid kolonialism och rån, en appropriering av något som du inte har rätt till”, skriver Shelton Mpala i uppropet.

Hakuna matata används i länder som Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Anledningen till att Disney ansökte om varumärkesregistrering av frasen var att förhindra konkurrenter att trycka den på produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.