Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen (DO). Foto: Unn Tiba

DO om Serners utspel: Kan vara genomförbart

Uppdaterad
Publicerad

Filminstitutets vd Anna Serner hotade igår med att bara ge filmstöd åt filmer med kvinnliga regissörer. Frågan är om förslaget är förenligt med svensk diskrimineringslagstiftning?

Svaret på den frågan är: kanske. Det säger Clas Lundstedt, pressansvarig på diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det är svårt att säga innan det ligger ett konkret förslag. Först måste man se om det är en situation som omfattas av diskrimineringslagen, vilket är tveksamt. Men möjligen skulle det kunna handla om det som i lagen kallas ’start och bedrivande av näringsverksamhet’, säger Clas Lundstedt, och fortsätter:

– Och om det då gör det, så finns det dessutom ett undantag som kan vara tillämpligt och som säger att det kan vara tillåtet att göra skillnad mellan kvinnor och män om syftet är att främja jämställdheten. Men även det behöver utredas i så fall och positiv särbehandling ska utnyttjas begränsat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.